eur:
393.81
usd:
365.72
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Tálib harcosok haladnak el a Qatar Airways egyik járata előtt a kabuli repülőtéren 2021. szeptember 9-én. A Kabulból Dohába tartó repülőgép az első  járat az amerikaiak által szervezett óriási légihíd óta, amelynek keretében több mint 120 ezer embert sikerült evakuálni a tálibok váratlan augusztusi hatalomátvétele után. Az utasszállító gép fedélzetén kétszáz kimenekített külföldi utazott.
Nyitókép: MTI/AP/Bernat Armangue

Újraindul az evakuálás a kabuli nemzetközi repülőtérről

Egyelőre heti két járatról van szó.

Katar megállapodást kötött a tálibokkal a kabuli nemzetközi repülőtérről történő evakuálások folytatásáról - jelentette az Axios amerikai hírportál Muhammad Ál Száni katari külügyminiszter bejelentésére hivatkozva.

A katari tárcavezető elmondta, hogy a megegyezés heti két, a Qatar Airways katari légitársaság által üzemeltetett járatra vonatkozik, illetve tárgyalnak a tálibokkal arról, hogy az evakuáláshoz az Ariana afgán légitársaság is csatlakozhasson heti egy járattal.

A politikus egyúttal sürgette a nemzetközi közösséget, hogy dolgozzon ki tervet az afganisztáni segélyszállítmányokkal kapcsolatban,

kiemelve, hogy a válság súlyosbodását elsősorban az afgán nép fogja megszenvedni.

Mindazonáltal nem tért ki az afgán központi bank számláira, amelyeket a tálibok hatalomátvétele után az Egyesült Államok befagyasztott.

A Tamím bin Hamad Ál Száni katari emírrel washingtoni látogatáson tartózkodó külügyminiszter Joe Biden amerikai elnökkel és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel folytatott megbeszélését követően nyilatkozott a hírportálnak. A katari emír és az amerikai elnök egyébként főként az ukrán konfliktus esetleges eszkalálódása miatti európai energiahiányról tárgyalt, és az Euractiv tudósítása szerint Joe Biden amerikai elnök arra kérte Katart, hogy szükség esetén irányítson át gázszállítmányokat Európa felé.

Az Afganisztánból történő evakuálások egyébként lehetővé teszik, hogy az Egyesült Államok és más országok újabb állampolgárokat, valamint a külföldiekkel korábban együttműködő afgánokat menekítsenek ki Afganisztánból - mutat rá az Axios.

A tálibok augusztus 15-i újbóli hatalomra kerülése után az iszlamisták uralmától tartó, illetve Nyugaton jobb életet remélő afgánok ezrei özönlötték el a kabuli repülőteret, hogy felkerüljenek az Egyesült Államok által szervezett gigászi légihíd valamelyik járatára. Ekkor több mint 120 ezer embert evakuáltak az országból.

A repülőteret később egy időre a tálib hatóságok lezárták, az első utasszállító szeptember elején szállt fel újra innen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×