INFORÁDIÓ
2022. május 16. hétfő
Botond, Mózes

lengyelország

európai bíróság

legfelső bíróság

A boxing match between the European Union and Poland

Varsó továbbra sem hátrál meg a Legfelsőbb Bíróság ügyében

Infostart / Fóris György

Elnökválasztásra készül az Európai Bíróság által felfüggesztésre ítélt fegyelmi tanácsa a lengyel Legfelsőbb Bíróságnak. A hírről a lengyel OKO Press számolt be, annak újabb megerősítéseként, hogy a lengyel kormánynak nem áll szándékban végrehajtani a luxembourgi ítéletet.

Az Európai Bíróság tavaly július 14-én szólította fel a lengyel kormányt a Legfelsőbb Bíróság mellett 2018-ban felállított Fegyelmi Tanács adott formájú működésének a felfüggesztésére addig, amíg a luxembourgi testület meghozza végső ítéletét az utóbbi ügyében. A luxembourgi bírák az Európai Bizottság megkeresése alapján vizsgálják az említett fegyelmi testület működésének összeegyeztethetőségét az EU-szerződésben foglaltakkal.

Brüsszeli megítélés szerint a Fegyelmi Tanács jelen formájú léte és működése, tagjai kinevezésének módja sérti az igazságszolgáltatás függetlenségének az elvét

Lengyelországban, ami jogi bizonytalanságot teremt az Unió egységes piacához szervesen kötődő lengyel vonatkozású ügyletek kapcsán.

Tekintve, hogy a lengyel kormány nem tett eleget az Európai Bíróság ítéletében foglaltaknak, a Bizottság szeptemberben az ítélet végre nem hajtásáért pénzbüntetés kiszabását kérte a luxembourgi taláros testülettől. Válaszul ez utóbbi október 27-én úgy határozott, hogy Varsó napi 1 millió eurós (360 millió forintos) pénzbírsággal sújtható mindaddig, amíg az ítéletben foglaltak teljesülnek.

Az októberi luxembourgi bírósági verdiktet Zbigniew Ziobro lengyel igazságügy-miniszter zsarolásnak minősítette, ami beavatkozik egy lengyel alkotmányos testület működésébe, és kilátásba helyezte, hogy a lengyel kormány nem fogja alávetni magát az újabb ítéletnek sem.

Az Európai Bizottság ezt követően külön jegyzékben tájékoztatta Varsót, hogy milyen lépések várhatóak, amennyiben 2022. január 11-ig nem adja tanújelét végrehajtási szándékának.

Az OKO Press lengyel honlap szerint a Fegyelmi Tanács feloszlatása ennek ellenére nincs napirenden, hanem

a testület új elnököt készül választani, három jelölt neve is szerepel a lehetséges kinevezettek között.

A brüsszeli Euractiv által szemlézett OKO Press tudni véli, hogy mindhárom jelölt Ziobro igazságügyminiszter „szövetségese”.

Az Európai Bíróság végső ítélete a lengyel Legfelsőbb Bíróság Fegyelmi Tanácsának működéséről amúgy a következő hónapokban várható, ám az ideiglenes (tavaly júliusi, majd ezt megerősítő októberi) határozat és vele a napi pénzbírság ténye továbbra is érvényben marad, amíg lengyel részről meg nem kezdődik az utóbbi teljesítése. Mindaddig, amíg a lengyel kormány megtagadja a büntetés befizetését, akkor a Bizottság a Varsónak esedékes közösségi kifizetésekből visszafoghat ezzel megegyező részt.

Nyitókép: Zerbor/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018