eur:
394.53
usd:
370.39
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Mihaela Anghel, a Matei Bals fővárosi járványkórház 26 éves ápolónője (b) megkapja az első koronavírus (COVID-19) elleni oltást Bukarestben 2020. december 27-én. Anghel 2020 februárjában részt vett az első igazolt romániai fertőzött kezelésében.  A BioNTech és Pfizer által kifejlesztett vakcinából két nappal korábban érkezett meg Romániába az első tízezres szállítmány.
Nyitókép: Megkapja az első koronavírus elleni oltást Bukarestben az az ápoló 2020. december 27-én, aki 2020 februárjában részt vett az első igazolt romániai fertőzött kezelésében. MTI/AP/Andreea Alexandru

Romániában elszabadult a Covid, sorra betegszenek meg az egészségügyi dolgozók

Egy nap alatt több mint másfélszeresére emelkedett az új fertőzöttek száma, veszélyben az ellátás.

Romániában a kiértékelt koronavírustesztek számának növekedésével összhangban megugrott szerdán az egy nap alatt kimutatott új fertőzöttek száma, ráadásul az egészségügyi ellátást a személyzet megbetegedése is veszélyezteti.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szerdai jelentése szerint az utóbbi 24 órában több mint 34 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak, 74 százalékkal többet, mint kedden. Ugyanilyen arányban emelkedett a kiértékelt tesztek száma is. Romániában - a háromnapos hosszú hétvége után - szerdán haladta meg először a 100 ezret az egy nap alatt kiértékelt koronavírustesztek száma.

Míg a keddi 19 ezer új fertőzöttet 62 ezer teszt kiértékelése nyomán mutatták ki, a szerdai 34 ezret csaknem 109 ezer teszt eredménye alapján összesítették. A találati ráta (a pozitív tesztek aránya) szinte azonos volt: mindkét napon meghaladta a 31 százalékot. A román média által megszólaltatott járványügyi szakemberek arra figyelmeztettek, hogy ilyen magas találati ráta mellett a hivatalos statisztikába bekerülő napi esetszám már nagymértékben az elvégzett tesztek számától függ és feltehetően csak töredékét képviseli a valós fertőzöttségi adatnak.

Szerdán kiugróan sok, 94 halálesetet is regisztráltak, ami majdnem két és félszerese az utóbbi két hét átlagának.

A kórházi kezelésre szorulók száma már csaknem ugyanolyan sebességgel emelkedik, mint a fertőzötteké: az utóbbi hét napon az esetszámok átlagosan 75, míg a Covid-kórházakban kezelt beutaltak száma 60 százalékkal (7348-ra) emelkedett. Jelenleg 692 súlyos állapotban lévő koronavírusos beteg részesül intenzív terápiában, 30 százalékkal több, mint múlt szerdán.

Egyelőre a koronavírus-fertőzötteknek elkülönített kórházi kapacitások kevesebb mint egy harmada foglalt, az egészségügyi rendszer működésében azonban egyre több helyütt okoz problémát a személyzet megfertőződése, a fertőzött alkalmazottaknak ugyanis akkor is otthon kell maradniuk, ha tünetmentesek: a beoltottaknak hét napra, a beoltatlanoknak pedig tíz napra kell karanténba vonulniuk.

A Digi24 hírtelevízió értesülései szerint szerdán a bukaresti Witting (vasutas) kórházban is felfüggesztették a következő négy napra a beutalásokat a sebészeti és belgyógyászati részlegen, ahol a személyzet több mint tíz tagjánál és a betegeknél is koronavírus-fertőzést mutattak ki. A Witting egyike annak a kilenc fővárosi kórháznak, ahol fertőzési góc alakult ki. A Digi24 szerint a fertőzés főleg a nővérek és ápolók körében terjed, akik között magasabb az oltással szemben szkeptikusok aránya.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×