eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Abs Virus  Ebola - 3d rendered image of Ebola virus. SEM view.
Nyitókép: koto_feja/Getty Images

Sikerült megfékezni a tizenharmadik hullámot Kongóban

Véget ért a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén október elején kitört, az afrikai ország történetében immár tizenharmadik ebola-járvány - jelentette be csütörtökön a kongói egészségügyi minisztérium.

A járvány legutóbbi hulláma Észak-Kivu tartományban ütötte fel a fejét. Tizenegy ember fertőződött meg, hatan közülük elhunytak a kórban.

Matshidiso Moeti, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) afrikai regionális igazgatója szerint a kongói egészségügyi hatóságoknak sikerült „megfékezniük a tömeges fertőzéseket és ezzel életeket mentettek”. Hozzátette, hogy az egészségügyi szakemberek minden egyes kitöréssel kulcsfontosságú tapasztalatokat szereznek, illetve alkalmaznak a járvány elleni küzdelemben.

Az egészségügyi hatóságok több mint 1800 embert oltottak be a Merck gyógyszeripari cég nemrég engedélyeztetett, ebola elleni ERVEBO oltóanyagával.

A WHO közlése szerint a járvány legutóbbi hulláma a kutatások szerint nagyvalószínűséggel a 2018-2020-as járványhoz köthető tekintettel arra, hogy az ebolavírus még sokáig fertőző lehet egy gyógyult ember szervezetében.

A betegséget 1976-ban, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először.

A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb, hogy a denevérekről terjedt át emberekre a kórokozó. A betegség fertőzött ember vagy állat testnedvével történő közvetlen érintkezés által terjed. A betegség súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×