INFORÁDIÓ
2022. május 27. péntek
Hella

eu-csúcs

charles michel

eu

koronavírus

migráció

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a koronavírus-járvány leküzdésének hosszabb távú stratégiájáról tartott brüsszeli sajtóértekezleten 2020. április 15-én.

Kiderültek az EU-csúcs témái

Infostart / MTI

Sok ügyet vesznek végig a csütörtöki brüsszeli találkozón.

Az uniós tagállamok csütörtöki csúcstalálkozójának középpontjában a koronavírus-járvány visszaszorítása, az energiaárak emelkedése, a migráció külső vonatkozásai, valamint az orosz-ukrán határon kialakult feszültség áll majd - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a tagállami vezetőknek küldött, az uniós csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében.

Michel a személyes részvétel mellett, egynaposra tervezett brüsszeli csúcs meghívólevelében mindenekelőtt arról tájékoztatott, hogy a tagállami vezetők már szerdán, a Keleti Partnerség hat országának - Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Georgia, Moldova, Örményország és Ukrajna - részvételével zajló csúcsértekezleten találkoznak.

"A megbeszélés alkalom lesz arra, hogy az Európai Unió megerősítse a Keleti Partnerség stratégiai fontosságát, nem utolsósorban a jelenlegi globális kihívások fényében" - fogalmazott.

Tájékoztatása szerint a csütörtöki uniós csúcs középpontjában továbbra is a koronavírus-járvány, valamint annak gazdasági és társadalmi következményei állnak. Az új vírusváltozatok megjelenésével kapcsolatban kijelentette: az oltás, beleértve az emlékeztető oltásokat is, a legjobb eszköz a világjárvány elleni küzdelemben.

"Mindent meg kell tennünk az oltástól távolmaradók félelmeinek leküzdésére és a hamis hírek terjedésének megállítására"

- fogalmazott.

Michel hangsúlyozta: az uniós és a tagállami intézkedéseknek a rendelkezésre álló legjobb tudományos bizonyítékokon alapuló összehangolása elsődleges fontosságú, különösen a mobilitás megőrzése érdekében. Elmondta, hogy a tagállami vezetők áttekintik majd a globális együttműködés lehetőségeit is arra összpontosítva, miként szüntethetők meg a vakcinák megosztásával és beadásával kapcsolatos hiányosságok.

A legutóbbi, októberi csúcstalálkozó megbeszéléseit folytatva a tagállami vezetők az energiaárak emelkedésével és annak a fogyasztókra és vállalkozásokra gyakorolt hatásával foglalkoznak majd. Áttekintik a gáz- és villamosenergia-piacok működését, valamint az Európai Unió kibocsátás-kereskedelmi rendszeréről szóló előzetes jelentéseket.

A migráció külső aspektusait illetően megvizsgálják az Unióba irányuló migrációs útvonalak helyzetét, és értékelni fogják az Unión kívüli országokkal a migráció ügyében létrejött együttműködések hatékonyságát - közölte.

A fokozódó globális instabilitásra tekintettel a vezetők megvitatják, hogy az EU miként erősítse tovább együttműködését a kollektív védelem alapját jelentő NATO-val - írta Michel.

Az Európai Tanács ülése foglalkozik továbbá a fehéroroszországi helyzettel, arra keresve választ, milyen válaszlépésekkel lehet a legjobban ellensúlyozni a minszki rezsim által indított, a szervezett migráció jelentette hibrid támadást. A tagállamok vezetői foglalkoznak továbbá az orosz csapatnöveléssel is az ukrán határ közelében. Ezzel kapcsolatban Michel kijelentette: egy Ukrajna elleni esetleges katonai agressziónak "súlyos következményei és költségei lesznek Oroszország számára".

Végezetül közölte azt is, hogy a csúcstalálkozó előkészíti az EU és az Afrikai Unió 2022. február 17-18-án tervezett csúcstalálkozóját. Az EU-Afrika-csúcs célja, hogy jólétre és stabilitásra törekvő szövetség jöjjön létre a két régió között - tette hozzá Charles Michel.

Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/John Thys
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018