eur:
395.76
usd:
364.96
bux:
65567.37
2024. március 19. kedd Bánk, József
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott családi fotón Tom Van Grieken, a belga Flamand Érdek párt vezetője, Martin Helme, az Észt Konzervativ Néppárt elnöke, Valdemar Tomasevski, a Litvániai Lengyelek Választási Akciójának EP-képviselője és Aurelian Pavelescu, a romániai Keresztyéndemokrata Nemzeti Parasztpárt vezetője (első sor,b-j), valamint Santiago Abascal, a spanyol Vox párt elnöke, Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, a Jog és Igazságosság párt elnöke, Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, valamint Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje (második sor, b-j) az európai konzervatív pártvezetők munkaülésén a Regent Warsaw Hotelben 2021. december 4-én.
Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Konzervatív nemzetállami pártelnökök: önjelölt elit romboló eszméi irányítják Európát

Varsói találkozójukon megvitatták pártjaik szorosabb együttműködését is az Európai Parlamentben.

Az Európai Unió (EU) szabad és egyenlő nemzetállamokból áll, őket számos szoros együttműködési terület köt össze, Európa pedig csak az ilyen együttműködési modell révén menthető meg további válságoktól és feszültségektől - szögezték le európai konzervatív pártok vezetői a szombati varsói konferenciájukat záró közös nyilatkozatban.

Az EU csak a nemzetállamok együttműködésén alapuló európai együttműködési modell révén menthető meg további válságoktól és feszültségektől, csak ilyen együttműködéssel akadályozható meg "az önjelölt elit által irányított Európa romboló eszméjének megvalósítása" - áll a nyilatkozatban.

A konzervatív pártvezetők elutasítják az uniós jog önkényes alkalmazását, az alapszerződések sértését, torzítását. Teljes demokratikus legitimációval csak az államok szuverén intézményei rendelkeznek - húzzák alá. Hozzáteszik: ezzel azonos legitimitással az európai intézmények nem rendelkeznek, így a nemzetállamhoz képest alárendelt szerepet kell betölteniük és nem válhatnak az új "európai nemzet" létrehozását célzó társadalomtervezés eszközévé sem.

A társadalomtervezés példájaként a nyilatkozatban "az ideológiai alapú", keresztény elemektől mentes nyelvezet kialakítására tett kísérleteket említik, nevezetesen az Európai Bizottság nemrég ismertetett javaslatát, amely értelmében kikerülne a szóhasználatból például a karácsony kifejezés.

Az európai nemzet koncepciója "soha nem létezett, ma sem létezik és nem létezhet a jövőben sem" - olvasható a nyilatkozatban.

A konferencia résztvevői azon szándékukat nyilvánítják ki, hogy a továbbiakban különböző szinteken és fórumokon együttműködnek mindazon pártokkal és szervezetekkel, amelyek számára fontos Európa egyedülálló öröksége és a nemzetek Európájának eszméje.

Közlik: kaonferencián megvitatták pártjaik szorosabb együttműködését is az Európai Parlamentben, ezen belül a közös találkozók szervezését és a szavazások összehangolását olyan kérdésekben, mint a tagállamok szuverenitásának védelme és az illegális bevándorlásra vonatkozó álláspont.

Megállapodtak abban, hogy válaszul az Európa jövőjéről szóló uniós vitára, a következő hónapokban újabb konferenciát szerveznek Spanyolországban.

A Varsói Csúcstalálkozó (Warsaw Summit) elnevezésű konferencián 13 európai párt képviseltette magát a lengyel szervezők szerint. Részt vett a találkozón Orbán Viktor miniszterelnök, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje, valamint Santiago Abascal, a spanyol Vox elnöke. A lengyel részről pedig a kormánykoalíciót vezető párt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes, valamint Mateusz Morawiecki kormányfő is jelen volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×