INFORÁDIÓ
2022. január 24. hétfő
Timót

lengyelország

fehéroroszország

észtország

nagy-britannia

határ

katonaság

misszió

Az Európai Unióba igyekvő migránsok a lengyel határnál, a kuznicai átkelőnél, a fehéroroszországi Grodno környékén 2021. november 15-én. Az Európai Unió külügyminiszterei november 15-én újabb szankciókat határozhatnak el a fehérorosz vezetés ellen, amiért feltételezések szerint az országba csábítja a migránsokat, hogy onnan Lengyelország és az Európai Unió területére menjenek át illegálisan.

Már brit és észt katonák is vannak a lengyel–fehérorosz határon

Infostart / MTI
Újabb cikkünk a témában:

A több mint 300 katona részvételével kezdődő misszió öt hónapig tart.

Megkezdődött csütörtökön a brit és észt katonák április végéig tartó missziója a lengyel-fehérorosz határon, amely nyár óta a Minszken át érkező migrációs nyomás alatt áll.

A misszió kezdetéről a lengyel államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Iroda (BBN) Twitter közösségi fiókján tettek közzé információt. Andrzej Duda lengyel elnök döntése alapján december 2-tól április 30-ig brit és észt egységek hadmérnöki és felderítő jellegű támogatást nyújtanak a lengyel hadseregnek a határ menti térségben – közölték.

A brit alakulat létszáma maximum 155 fő, az észté pedig maximum 150 fő – olvasható a bejegyzésben.

Pawel Soloch, a BBN főnöke csütörtökön, egy korábbi Twitter-bejegyzésében beszámolt arról a döntésről, amellyel a lengyel elnök jóváhagyta a brit és észt katonák tartózkodását Lengyelország területén. "Köszönjük az Egyesült Királyság és Észtország szolidaritását, politikai és katonai támogatását!" – írta Soloch.

A brit katonák támogatását novemberben jelentették be Ben Wallace védelmi miniszter lengyelországi látogatásakor, közölve:

a hadmérnöki század feladata a határkerítés javítása és a határ menti utak átjárhatóságának biztosítása lesz.

Később a lengyel nemzetvédelmi miniszter, Mariusz Blaszczak megerősítette, hogy Észtország is katonákat küld Lengyelországba a hibrid agresszió elleni védekezés támogatására.

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország mellett Litvánia és Lettország keleti határához hónapok óta érkeznek illegális migránsok. A fehérorosz-lengyel határon az év elejétől közel 40 ezer határsértési kísérletet regisztráltak. Az utóbbi hetekben a külföldiek többször próbáltak tömegesen átjutni Lengyelország területére, miközben a közelben lévő fehérorosz fegyveresek részéről egy sor provokáció is történt a lengyel határőrség jelentései szerint.

Lengyelország a jövő év közepéig 5 méter magas acélfalat emel a Fehéroroszországgal közös határszakaszon. A határ menti térségben szeptember elejétől keddig rendkívüli állapot van érvényben, ennek intézkedései nagy részét, köztük a belépési tilalmat helyettesítette szerdától az előző este kiadott belügyminiszteri rendelet.

Nyitókép: MTI/AP/BelTA/Okszana Mancsuk
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018