INFORÁDIÓ
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia

mateusz morawiecki

európai unió

7-es cikkely

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (j) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a visegrádi csoport (V4) miniszterelnökeinek csúcsértekezletén tartott sajtótájékoztatón Katowicében 2021. június 30-án. A találkozón Magyarország átveszi a V4 soros elnökségét.

Mateusz Morawiecki: nem a 7-es cikkely most a legfontosabb

Infostart / MTI

Ugyanis kelet felől komoly biztonsági fenyegetések érik az Európai Uniót – érvelt a lengyel kormányfő. Úgy összegzett, hogy azok mögött pedig végső soron Oroszország áll.

Keletről komoly biztonsági fenyegetések érik az Európai Uniót (EU), ezért a legfontosabb ügyekre kell fókuszálni, amelyek közé aligha tartozik az uniós alapszerződés 7-es cikkelye körüli vita – hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a wpolityce.pl hírportálon megjelent interjúban.

A lengyel konzervatív hírportál azon kérdésére, vajon Oroszország háborút akar-e, Morawiecki úgy válaszolt: reméli, hogy nem, viszont nyugtalanító képet kapunk, ha összefüggésbe hozzuk az összes, Európát keletről fenyegető válságot, "amelynek fonalai mind Moszkvába vezetnek".

Példaként sorolta a fehéroroszországi, ukrajnai, moldovai helyzetet, a gázárak emelkedését, az afganisztáni migránsok szállításának "lehetséges kockázatát".

Mindennek közelebbről nézve "egy a forrása"

– jegyezte meg.

Kitért az orosz–ukrán konfliktusra is, és több állam hírszerzési információira utalva kijelentette: Ukrajna határainál még a 2014-es ukrán válság során sem gyűlt össze annyi (orosz) katona, mint jelenleg.

Sorolta továbbá a Nyugat ellen irányuló "propagandisztikus" és hackertámadásokat, az utóbbiak keretében az energetikai rendszereket érő támadásokat.

Az orosz és a fehérorosz kormányzat egyúttal fokozza a saját lakosságának szánt háborúpárti propagandát is – fogalmazott a lengyel kormányfő.

A balti országok miniszterelnökeivel vasárnap folytatott tárgyalásait felidézve, Morawiecki megerősítette: a balti térség államai hasonlóképpen értékelik a biztonsági kockázatok súlyát.

Lengyelország ma az EU keleti szárnyát védi – utalt Morawiecki a fehérorosz határon fennálló migránsválságra. Aláhúzta: Brüsszelnek ezért az egész EU számára alapvető ügyekre kellene fókuszálnia.

"Ha esetleg – bárcsak erre soha ne kerülne sor – valamiféle háború törne ki a keleti szárnyon vagy ennek közelében, továbbra is a 7-es cikkely körüli vitával foglalkoznánk-e?"

– tette fel a kérdést.

Elmondta: bizonyos ügyekben, például az igazságügyi reformot illetően, léteznek nézeteltérések Brüsszel és Varsó között. Ezeknél fontosabb viszont a jelenlegi "nagyon fenyegető valóság, a valódi politika", ezért, mint mondta, az egész EU számára alapvető ügyekre kell fókuszálni.

Arra a kérdésre, hogy Lengyelországnak vajon nem kellene-e lehetővé tennie a migránsok áthaladását Európa nyugati országaiba, Morawiecki úgy reagált: ezt Lengyelország soha nem teszi meg, "komoly, jogállamiságot betartó, hatékony, és a kötelességvállalásait teljesítő állam vagyunk".

Reményét fejezte ki, hogy Brüsszel megérti az EU szomszédságában jelentkező "komoly, mélyülő stratégiai kockázatokat". Hangsúlyozta: "Keleten valóban veszélyessé válik a helyzet". Eljött az ideje, "hogy az EU-ban végül felülkerekedjen az józan ész" – fogalmazott.

Az év eleje óta több mint 36 ezer határsértési kísérletet regisztráltak, több tömeges, erőszakos próbálkozás is történt. A határőrség közlése szerint vasárnap este egy újabb, meghiúsított eset történt, mintegy 150 fős migránscsoport ostromát a közlemény szerint fehérorosz egyenruhások támogatták.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018