INFORÁDIÓ
2021. november 28. vasárnap
Stefánia

lengyelország

európai unió bírósága

büntetés

Flag of Poland and the European Union flag against the background of the Presidential Palace in Warsaw.

Az uniós bíróság pénzbüntetést szabott ki Lengyelországra

Infostart / MTI

A fegyelmi kamarák felfüggesztésének elmaradása miatt kell fizetnie Varsónak, az összeg napról napra nő. A lengyel kormány szerint a zsarolás nem a helyes út. A magyar igazságügyi miniszter szerint aránytalan és indokolatlan az uniós intézmények erőszakos fellépése.

Az Európai Unió Bírósága napi egymillió eurós pénzbüntetést rótt ki Lengyelországra, mivel a kormány, a bíróság rendelkezésével szembe menve nem függesztette fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését - tájékoztatott a luxemburgi székhelyű uniós testület.

Az Európai Unió Bírósága július közepén úgy döntött, hogy a bírói jogsértések kiküszöbölésére létrehozott lengyel fegyelmi kamara nem egyeztethető össze az uniós joggal, továbbá veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét. Az uniós bírói testület elrendelte a kamara működésének felfüggesztését is, míg az Európai Bizottság szankciókat helyezett kilátásba, amennyiben Varsó nem hajtja végre az ítéletet.

"Az elrendelt intézkedéseket végre kell hajtani az Európai Unió jogrendjét és az unió alapját képező értékeket, különösen a jogállamiságot érintő súlyos és helyrehozhatatlan károk elkerülése érdekében" - mutatott rá határozatában a bíróság.

A testület sajtóközleménye szerint az uniós bíróság a júliusi végzésével elrendelt intézkedések hatékonyságát kívánja megerősíteni a kényszerítő bírság kiszabásával, annak érdekében, hogy "Lengyelország ne késlekedjen meghozni a fegyelmi kamarák megszüntetésével kapcsolatos végső nemzeti bírósági döntést, így összhangba hozva rendelkezéseit az uniós joggal".

Az egymillió eurós napi pénzbüntetést addig kell fizetnie a varsói vezetésnek, amíg nem tesz eleget az uniós testület döntésének.

A 2018-ban létrehozott fegyelmi kamara az igazságügyi dolgozók által elkövetett, a szolgálati erkölcsöt, illetve törvényt sértő kihágásokat hivatott kezelni. Az EU azonban úgy véli, hogy a megrovást a bírók által meghozott ítéletek miatt is alkalmazhatják, ami veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét.

A lengyel alkotmánybíróság nemrégiben olyan döntést hozott, amelyben kimondta a nemzeti alkotmány elsőbbségét az uniós joggal szemben azokon a területeken, amelyeken az utóbbinak nincs kizárólagos hatásköre, valamint azt, hogy az Európai Unióra átruházott hatáskörök csak az alaptörvénynél alacsonyabb jogszabályokra vonatkoznak.

Lengyelország: a zsarolás nem helyes út

A Lengyelországgal szemben az Európai Unióban (EU) alkalmazott büntetés és zsarolás nem helyes út - kommentálta szerdán a lengyel kormányszóvivő az EU Bírósága által kirótt pénzbüntetést, hangsúlyozva, hogy a vitás ügyet, a fegyelmi kamarát illetően a varsói kormány már változásokat jelentett be.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő aláhúzta: az igazságügy szervezése az uniós tagállamok kizárólagos hatáskörébe tartozik. A fegyelmi kamarát illető változásokat a kormány képviselői is szükségesnek nevezték, viszont a Varsóval szemben alkalmazott "büntetés és zsarolás nem a helyes út".

A lengyel igazságügyi miniszterhelyettes, Sebastian Kaleta úgy látta: az EU Bírósága a hatáskörén túllépve döntött, rendelkezésében "teljességgel semmibe veszi a lengyel alaptörvényt" és a lengyel alkotmánybíróság döntéseit.

A fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform képviselői az uniós bírósági döntés nyomán azt követelték, hogy a parlament azonnal tűzze napirendjére a fegyelmi kamara megszüntetését előirányzó törvény tervezetét.

A varsói legfelsőbb bíróság elnöke, Malgorzata Manowska már augusztus elején korlátozta a fegyelmi kamara működését az új szabályozás kidolgozásáig.

Varga Judit: igazságtalan, aránytalan, erőszakos fellépés

"Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök nemrég jelentette be, hogy az év végéig beszüntetik a fegyelmi kamara működését, ehhez már csak a jogszabályokat készítik elő. Tehát ismételten aránytalan és indokolatlan az uniós intézmények erőszakos fellépése" - írta közösségi oldalán Varga Judit igazságügyi miniszter.

"Lassan mondjuk, hogy Brüsszelben is megértsék: hagyják békén Lengyelországot, elég a politikai nyomásgyakorlásból!" - tette hozzá.

Nyitókép: Faferek / Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018