eur:
390.58
usd:
366.01
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Visszakapták az őslakosok a világ egyik legkülönlegesebb őserdejét Ausztráliában

A keleti kuku yulanji közösség tagjaié lett a világörökség részét képező Daintree esőerdő.

Visszaadta a helyi őslakos közösségeknek a világörökség részét képező Daintree esőerdő, a világ legősibb esőerdője tulajdonjogát az ausztrál kormány.

A megállapodás szerint a keleti kuku yulanji közösség tagjai visszakaptak három másik nemzeti parkot is: a Ngalba Bulal, a Kalkajaka és a Remény-szigeteki parkot. A négy nemzeti park területe mintegy 160 ezer hektárnyi és az északi Port Douglastől a déli Cooktown városig húzódnak.

A Daintree esőerdő, amely 1988 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján, mintegy 180 millió éves és gazdag biológiai sokszínűségéről híres, ám az elmúlt években a klímaváltozás és az iparosítás, az erdőirtás miatt egyre nagyobb veszély fenyegeti. A Daintree szomszédos a Nagy-korallzátonnyal, Ausztrália egyik legfőbb idegenforgalmi látványosságával.

"A keleti kuku yulanji emberek kultúrája a világ egyik legősibb élő kultúrája, ez a megállapodás elismeri jogukat területük tulajdonlására, irányítására, kultúrájuk védelmére és annak megosztására a látogatókkal, mivel ők válnak az idegenforgalom vezetőivé a térségben" - közölte Meaghan Scanlon ausztrál környezetvédelmi miniszter.

Ausztrália hatalmas térségeit, köztük a Kakadu és az Uluru-Kata Tjuta nemzeti parkokat adták vissza az elmúlt évtizedekben jogos tulajdonosaiknak, ez azonban az első alkalom, hogy Queensland szövetségi állam átruházza egy trópusokon elterülő nemzeti park tulajdonjogát az őslakosokra.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×