eur:
394.29
usd:
371.09
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Jair Bolsonaro brazil elnök felszólal az ENSZ Közgyűlés 76. ülésszakán, a világszervezet New York-i székházában 2021. szeptember 21-én.
Nyitókép: MTI/AP/Reuters/Eduardo Munoz

Jair Bolsonaro az ENSZ-közgyűlésen is elmondta: nem oltatja be magát

A vírustagadó brazil elnök védelmébe vette azt, hogy miként kezeli a koronavírus-járványt hazájában.

A brazil elnök értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy számos ország miért ellenez bizonyos kezelési módokat, amelyek a többi között bizonyított hatásosság nélküli gyógyszereket is magukban foglalnak.

Mindazonáltal Bolsonaro, aki beszéde elején maszkot viselt, kiemelte, hogy kormánya előrelépéseket tudott elérni a járvány elleni küzdelemben.

"Novemberig mindenki, aki Brazíliában az oltás mellett döntött, meg is fogja kapni azt"

– hangoztatta az elnök, aki rendszeresen kétségbe vonja a koronavírus-járvány súlyosságát, ostobaságnak nevezi a kijárási korlátozásokat és az egyéb óvintézkedéseket, megkérdőjelezi a vakcinák hatásosságát, és szakértők által el nem ismert gyógymódokat hirdet.

Bolsonaro ismételten hangsúlyozta, hogy nincs beoltva a koronavírus ellen, s nem is szándékozik így tenni, arra hivatkozva, hogy már átesett a Covid-19-betegségen, és magas az antitestek mennyisége a vérében.

Az ENSZ-tanácskozások előtt kulcsfontosságú kérdés, hogy milyen feltételekkel léphetnek be a vezetők az Egyesült Államokba, illetve a világszervezet székházába. Washington oltási igazolást, illetve friss negatív Covid-19-tesztet követel a beutazóktól, az ENSZ-székházba belépőknek pedig arról kell nyilatkozniuk, hogy az elmúlt tíz napban nem volt pozitív koronavírustesztjük.

Bill de Blasio, New York polgármestere üzenetet is küldött Bolsonarónak, amiben kijelentette, hogy az embernek be kell oltatnia magát, ha az ENSZ-közgyűlésbe akar felszólalni.

Brazíliában több mint 21 millió fertőzöttje és 590 955 halálos áldozata van a koronavírusnak a Johns Hopkins baltimore-i egyetem legfrissebb adatai szerint. A latin-amerikai ország második a Covid-19 halálos áldozatainak rangsorában. Az oltási kampány januári beindulása óta mintegy 222 millió dózis vakcinát használtak fel a lakosság immunizálására. A felnőtt lakosság mintegy 70 százaléka már megkapta valamelyik, koronavírus elleni oltóanyag első dózisát, 38 százalék pedig már a másodikat is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×