INFORÁDIÓ
2021. december 1. szerda
Elza

donald trump

atomfegyver

könyv

U.S. President Donald Trump speaks to members of the media, as Mark Milley, chairman of the joint chiefs of staff, right, listens during a briefing with senior military leaders in Washington, D.C., U.S., on Monday, Oct. 7, 2019. Trump appeared to backpedal after giving Turkey a green light to attack U.S.-allied Kurdish forces in northern Syria, warning Ankara in a tweet that he would totally destroy and obliterate the countrys economy if it takes unspecified off limits actions. Photographer: Ron Sachs/CNP/Bloomberg via Getty Images

Kínával egyeztethetett Donald Trump háta mögött a vezérkari főnök, hazaárulással vádolják

Infostart

Mark Milley tábornok titokban megígérte a kínai vezérkari főnöknek, hogy figyelmezteti a kommunista országot, ha Donald Trump támadást indítana ellenük – írja Peril (Veszély) című, jövő héten megjelenő könyvében a The Washington Post két újságírója, Bob Woodward és Robert Costa.

Két nappal a washingtoni Capitolium ostroma után Mike Milley tábornok, az amerikai fegyveres erők vezérkari főnöke úgy érezte, hogy eljött a cselekvés órája. Donald Trump híveinek viselkedése és az elnök reakciói arról győzték meg a tábornokot, hogy mindenképp meg kell akadályoznia egy esetleges katonai akció megindítását.

Milley attól tartott, hogy az elnök megőrült, mert Donald Trump vég nélkül a választási csalásról adott elő összeesküvés-elméleteket, miközben üvöltözött legközelebbi tanácsadóival is, akik hiába próbálták nyugtatni.

„Soha nem lehetett tudni, hogy az elnöknél mikor szakad el a cérna”

– mondogatta munkatársainak 2020 januárjában, amikor Donald Trumpon kivül már mindenki tisztában volt azzal, hogy hamarosan Joe Biden költözik be a Fehér Házba.

Mindezek miatt két nappal azután, hogy Trump feldühödött hívei megrohamozták a Capitoliumot Washingtonban, Milley arra utasította a központi katonai parancsnokság tisztjeit, hogy csakis akkor teljesítsenek felsőbb parancsot katonai akció indítására, ha ő is jelen van – idézi a Hvg.hu a Bob Woodward és Robert Costa által a Peril című könyvben írtakat.

Milley állítólag olyannyira aggódott amiatt, hogy Trump puccsot vagy valamilyen más, radikális akciót visz véghez, hogy Kínával is egyeztetett. Kétszer is felhívta titokban a kínai vezérkari főnököt, Li Zsuocseng tábornokot, egyszer négy nappal a novemberi választások előtt, másodszor pedig két nappal a Capitoliumot ért január 6-ai támadás után. Az első hívás során Milley azt állította Li tábornoknak, hogy „az Egyesült Államok kormánya stabil” és hogy „nem készülnek semmilyen kinetikus támadás végrehajtárásra.”

A könyv egyik legsúlyosabb állítása viszont az, hogy Milley tábornok a könyv szerint azt mondta az Egyesült Államokkal rivális Kínai Népi Felszabadítási Hadsereg vezérkari főnökének, hogy előre szól majd neki, ha az amerikai hadsereg támadást készül ellenük végrehajtani.

Milley valószínűleg attól tartott, hogy Trump valamilyen extrém akcióval, például egy új háborúval ruházza fel magát vészhelyzeti hatalommal, hogy minél tovább ő maradhasson az elnök. Ilyen véleményen többen is voltak a választások előtt, bár inkább Iránt tartották lehetséges célpontnak.

Heves rakciók, vizsgálat indulhat

Mark Milley tábornok gyorsan súlyos politikai támadások kereszttüzében találta magát – írja a Portfolio. Marco Rubio floridai szenátor levelet írt Joe Biden elnöknek, melyben arra kérte, hogy azonnal menessze a vezérkari főnököt, hiszen titkos információk közzétételét ajánlotta fel egy külföldi atomhatalom vezérkari főnökének, illetve aktívan azon dolgozott, hogy aláássa az Egyesült Államok fegyveres erőinek főparancsnoki tisztségét ellátó elnök munkáját, mellyel a parancsnoki láncot is megsértette.

Donald Trump úgy reagált, hogy Peking és Washington viszonya ugyan soha nem volt felhőtlen, de annak híresztelése, hogy megtámadná a távol-keleti országot, csupán figyelemelterelés az afganisztáni kivonulás kudarcáról. Trump szerint,

ha mindez igaz, bíróság elé állíttatná a tábornokot hazaárulás miatt,

ugyanis az elnök tudta nélkül nem egyeztethetett volna kínai hivatali kollégájával ilyen ügyekben.

Vizsgálat is indulhat a tábornok ellen, melynek célja, hogy kiderítse, igazak-e a könyvben szereplő állítások. A legsúlyosabb vád a tábornokkal szemben, hogy állítólag megígérte egy rivális atomhatalom vezérkari főnökének, hogy előre szól, ha az Egyesült Államok támadást indít az ország ellen. Ha ez azállítás bebizonyosodik, elképzelhető, hogy valóban hazaárulási vádakkal kell a tábornoknak szembenéznie.

Milley szóvivőjén keresztül úgy nyilatkozott, hogy a vezérkari főnök minden esetben törvényes módon egyeztet más országok vezetőivel, és koordinált a védelmi minisztériummal ebben az esetben is. Az elhangzott dialógus tartalmát azonban nem cáfolta.

Joe Biden elnök Jen Psaki szóvivőn keresztül azt nyilatkozta, hogy minden bizalma megvan Mark Milley tábornokban és nem akar kontextus nélküli pletykákkal foglalkozni.

Nyitókép: Bloomberg/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018