eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Pixabay

Sok ezres sztálini tömegsírra bukkantak Ukrajnában

Huszonkilenc sírról van szó, de elképzelhető, hogy továbbiakat találnak még a területen.

Odesszában összesen huszonkilenc sírban hozzávetőlegesen öt-nyolcezer ember földi maradványaira bukkantak. Egy repülőtér tervezett bővítési munkálatainak előkészítése során találtak rá a tömegsírra, amely a becslések szerint az 1930-as évekből származhat.

Joszif Visszarionovics Sztálin uralma alatt ukránok százezrei halhattak meg, Szerhij Gucaljuk, az ukrán Nemzeti Emlékezet Intézet regionális kirendeltségének vezetője az AFP-nek azt mondta, a most feltárt sírban fekvőket a harmincas évek végén végezhették ki a szovjet titkosrendőrség tagjai. Az áldozatokat nem tudják azonosítani, mivel adataikat az oroszok visszatartják.

1938–1941 között Odesszában 8600 embert ítéltek halálra az Ukrinform weboldala szerint. A Nemzeti Emlékezet Intézet korábbi nyilatkozata szerint nem lehet pontosan meghatározni, hányan fekhetnek a tömegsírban, de ezzel együtt is valószínű, hogy ez a legnagyobb, Ukrajnában valaha feltárt hasonló sírhely, írja a BBC.

A feltáráson dolgozó egyik történész, Aljakszandr Babics szerint még több test is lehet a földben, mint amennyit eddig megtaláltak,

a feltárási munkálatok ugyanis még nem zárultak le. Azt is hozzátette, hogy a tömeges sírhely közelében akár további sírhelyek is lehetnek.

Sztálin uralmának ideje alatt százezreket öltek meg Ukrajnában, a legnagyobbként ismert tömegsír a Kijev szélén található Bikivnija erdőben van. Kétszázezer politikai bűnösként elítélt embert is eltemethettek ezen a területen. Több millió ukrán halhatott meg 1932–1933-ban, szintén Sztálin uralmának idején éhínség miatt is az országban. Ukrajnában sokan vélik úgy, a szovjetek népirtási szándékkal éheztették a népet, bár ezt az állítást Oroszország tagadja.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×