eur:
392.24
usd:
366.73
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Németh Imre növénytermesztési ágazatvezető egy mákgubó minőségét ellenőrzi Orosháza határában, az Orosfarm Zrt. területén, ahol az aszály miatt kétszázötven hektár helyett csak 104 hektáron tudták megkezdeni a mák betakarítását. Az Orosfarm Zrt. területén lévő ópiummákot az Alkaloida gyára dolgozza fel Tiszavasváriban.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Ópiumkészítés Afganisztánban: tiltják, de a haszna azért kell

A tálibok állítják, az ópiumtermesztéssel leszámoltak, amikor korábban Afganisztánt vezették, de a valóságban az elmúlt években minden, tálibok kontrollálta területen virágzik a sokféle kábítószer alapjául szolgáló anyag előállítása.

Afganisztánban állítják elő a világban megtalálható ópiummenyiség több mint nyolcvan százalékát: a nagyon addiktív drogok, köztük a heroin készítéséhez felhasznált alapanyag előállítása az ország gazdaságának 11 százalékát jelenti az ENSZ becslése szerint.

2001-ben, abban az évben, amikor szeptember 11-ét követően az amerikaiak eltávolították őket Afganisztánban, valóban nagy mértékben visszaesett a hallucinogén anyag előállítása, ám már 2002-ben nagyon meg is ugrott - írja a BBC.

Zéró toleranciáról beszélnek

Zabihullah Mudzsahid, a tálibok szóvivője azt állította korábban, hogy korábbi uralmuk idején egyáltalán nem termesztettek ópiumot az országban, illetve úgy nyilatkozott, hamarosan újra nullára csökkentik annak előállítását, és a csempészetnek is véget vet. A kijelentések értékelésekor ugyanakkor érdemes a tényekre hagyatkozni.

Az ópiumtermesztés éppen a tálibok előző uralmának idején ugrott meg: 1998-ban még csak 40 ezer hektáron foglalkoztak vele, 2000-ben azonban már 64 ezer hektáron.

2000 júliusában ugyanakkor a tálibok valóban betiltották az ópiumtermesztést, 2001 májusára pedig majdnem teljes sikert is értek el e téren az ENSZ jelentése szerint.

Ez 2001-2002-ben visszaesést is jelentett a világ ópiumellátásában, de a dolgok azóta megváltoztak. Az előző afgán vezetés alatt is termesztettek ugyan ópiumot az országban, de ennek nagy része a tálibok uralta területeken zajlott.

Sok bevételt ad nekik

A dolgok jelenlegi állása szerint a táliboknak szüksége is van az ópiumra, és nem csak azért, mert 2019-ben 120 ezer munkahelyet szolgáltatott az iparág. A tálibok az ópiumkészítés adóztatásán, valamint feldolgozásán és szállításán keresztül is bevételhez jutnak: a termesztést 10 százalékos adóval sarcolják meg. A laboroknak és a kereskedőknek szintén adózniuk kell a szer után. Mindez

évente 100-400 millió dolláros bevételt jelenthet

számukra, míg a drogkereskedelem teljes büdzséjük hatvan százalékát jelenti. Igaz, egyes szakértők vitatkoznak ezekkel az adatokkal, legfeljebb 40 millióra téve a bevételeket.

Európát Afganisztán szolgálja ki

Az európai heroinpiac 95 százalékát Afganisztánból származó kábítószer fedi le: ennek nagy részét közúton szállítják. Bár fluktuál az elkészített ópium mennyisége, az elmúlt két évtized során folyamatosan nő az afgán ópiumpiac. A letartóztatásoknak és a lefoglalásoknak minimális szerepe van csak: egy amerikai jelentés szerint a 2008 óta lefoglalt ópiummennyiség a 2019-ben termelt afgán ópiumtömeg mindössze 8 százalékának felel meg.

Bonyolítja a helyzetet, hogy a nemzetközi pénzcsapok bezárultak a tálibok kontrollálta Afganisztán előtt: feltételekhez kötött, hogy ismét folyósítsák az ország működéséhez egyébként elengedhetetlenül szükséges összegeket, de nem tudni, vajon mennyire lesz ezekre nyitott a vezetés, vagy mennyire dönt úgy, hogy a kiesett segélyek helyett kábítószerből finanszírozza az afgán mindennapokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×