eur:
389.41
usd:
363.34
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Damage from a fire in Petralia Sottana in Sicily, Italy, on Friday, Aug. 13, 2021. The Italian island of Sicily may have just smashed continental Europes heat record, the latest example of how climate change is causing extreme weather events around the globe. Photographer: Tullio Puglia/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Tullio Puglia/Bloomberg/Getty Images

Hiába vett vissza a hőség Olaszországban is, az erdőtüzek nem csitulnak

Főleg Calabriában és Szicíliában pusztítanak a lángok. Franciaországban is óriási erdőtűz tombol.

Olaszországban a csökkenő hőség ellenére, a rendkívüli szárazság következtében emelkedett az erdőtüzek száma – közölte a helyi tűzoltóság.

A tájékoztatás szerint az elmúlt 12 órában embereik csaknem 630 bevetésben vettek részt. A károk különösen Szicília szigetén és Calabriában, Olaszország déli részén a súlyosak.

A két leginkább érintett régióban az oltási munkálatokat az Olaszország többi részéből érkező tűzoltó egységek támogatják – számolt be a római polgári védelmi hatóság.

Az országban egyelőre megszűnt a már jó ideje tartó hőhullám. A következő két napra az egészségügyi tárca mérsékelte a hőségfigyelmeztetés szintjét.

A hivatalos időjárásjelentés szerint a következő napokban alacsonyabb, 30 Celsius-fok körüli hőmérsékletet várnak Olaszország nagy részén. Az aszály miatt azonban továbbra is nagy az erdőtüzek kockázata, különösen Szicílián.

A sziget polgári védelme az egész régióra, egy tartomány kivételével, a legmagasabb fokú riasztási szintet rendelt el.

Június közepe óta a tűzoltóság több tízezer erdőtüzet regisztrált Olaszország-szerte. Szicíliában és az Adriai-tenger partján fekvő Pugliában a jelentések szerint több mint tízezer tűz volt, ezt követi Calabria és Lazio régió. Ez utóbbiban található a főváros, Róma is.

Míg délen továbbra is esőre és így a helyzet további enyhülésére várnak, addig északon heves zivatarok okoznak gondot – figyelmeztetett a dél-tiroli polgári védelem.

A helyi tűzoltóság hétfő esti beszámolója szerint már több, az időjárással kapcsolatos esethez is riasztották őket. Többek között áradásokhoz és az azzal kapcsolatos közlekedési akadályokhoz.

Franciaországban is lángol az erdő

Nagy erőkkel vonultak ki a tűzoltók hétfő éjjel a Franciaország délkeleti részén keletkezett erdőtüzekhez.

Gérald Darmanin belügyminiszter a Twitter-közösségi oldalán azt írta, "Minden támogatásom annak a 650 tűzoltónak, akiket a lakosság védelmére mozgósítottak ezen az éjszakán". Var megyében egy nagy tűz tombol, kedvezőtlenek az időjárási körülmények – közölte. A tüzek előzménye hőhullám és aszály volt.

A miniszter azt tervezi, hogy kedden felkeresi az érintett régiót.

A polgári védelem tájékoztatása szerint mintegy 430 tűzoltót vezényeltek a népszerű Saint-Tropez üdülővároshoz közeli hegyekben fekvő Gonfaronba. A munkálatokat tűzoltó repülőgépek támogatták alkonyatig.

A BFMTV francia hírtelevízió jelentése szerint a tüzet az erős szél szítja, a lángok már mintegy 2800 hektárnyi területet elpusztítottak.

Több vidéki utat lezártak. A marseille-i tűzoltóság korábban azt közölte, hogy mintegy 100 tűzoltót és 40 járművet küldtek a városon kívüli hegyvonulaton keletkezett tűzhöz. Mivel lakatlan területről van szó, a lakosság nem volt közvetlen életveszélyben.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×