eur:
395.26
usd:
372.29
bux:
0
2024. április 17. szerda Rudolf
Egy páciens megkapja az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyag második adagját Budapesten, a Szent János kórházban kialakított oltóponton 2021. április 7-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Az oroszok ajánlatot tettek a Pfizernek a Szputnyik ügyében

A Szputnyik V vakcina hatékonysága 83 százalékos az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) delta variánsa ellen - jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter újságíróknak Moszkvában szerdán, az első orosz oltóanyag hivatalos bejegyzésének első évfordulóján. Bejelentették azt is, miből áll a Szputnyik V orrba fújható változata.

Murasko szerint a Szputnyik V-vel való beoltottság több mint 95 százalékban véd meg a nehéz lefolyású Covid-19-től. Az első orosz vakcina használatát mára 69 országban engedélyezték, amelyek összlakossága 3,7 milliárd.

Az orosz vakcinák forgalmazásáért felelős Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) azzal a javaslattal fordult a Pfizerhez, hogy folytasson klinikai kísérleteket annak megállapítására, alkalmazható-e a Szputnyik Light az amerikai cég vakcinájának boostereként, vagyis

az első két Pfizer-vakcinadózis hatását erősítő harmadik oltási adagként.

"A delta variánstól megbetegedettek számának növekedése az Egyesült Államokban és Izraelben azt mutatja, hogy az mRNS-vakcináknak heterogén erősítőre van szükségük az immunválasz megerősítéséhez és meghosszabbításához. A Szputnyik V úttörő ebben a megközelítésben a vizsgálatok kombinációjában, és 83,1 százalékos hatékonyságot mutat a delta ellen. Az RFPI ma azt javasolja, hogy a Pfizer kezdjen vizsgálatokat a Szputnyik Lighttal booster minőségben" - áll az orosz szuverén alapnak a Szputnyik V hivatalos Twitter-oldalán közzétett nyilatkozatában.

Az RFPI preprint (nem lektorált publikáció) formájában közzétett kutatási adatokra hivatkozva azt állította, hogy a Pfizer hatékonysága a deltával szemben 42 százalékos lehet. Az alap közleményében emlékeztetett arra, hogy a Szputnyik V volt az első olyan új koronavírus elleni vakcina, amely heterogén erősítést, úgynevezett "vakcinakoktélt" alkalmazott, vagyis védőoltásai két különböző adenovírus-vektort tartalmaztak, ellentétben a többi vakcinával, amelyeknél ugyanazt az injekciót kétszer adják be.

Az RFPI az Interfax hírügynökség szerint elsőként ajánlott fel együttműködést más vakcinagyártóknak: 2020. november 23-án az AstraZenecának javasolta vakcinakombinációs vizsgálatok lefolytatását. Ilyen kutatásokat egyebek között Azerbajdzsánban, az Egyesült Arab Emírségekben és Argentínában folytattak, amelyek az RFPI szerint bebizonyították ennek a megközelítésnek a hatékony és biztonságos mivoltát.

Alekszandr Gincburg akadémikus, a vakcinát kifejlesztő Gamaleja Intézet vezetője az Izvesztyija című napilapnak nyilatkozva kijelentette, hogy

kész a klinikai tesztelésre a Szputnyik V nazális változata. A szervezetbe az orron át bepermetezhető készítmény voltaképpen az oltóanyag második összetevője.

Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma a szerdai hivatalos adatok szerint 21 571-gyel 6 512 859-re emelkedett. A napi növekmény országos szinten 0,33 százalék, az új esetek 8,1 százaléka volt tünetmentes. A halálos áldozatok száma 799-cel 167 241-re, a felépülteké pedig 20 067-tel 5 808 777-re nőtt. Az aktív esetek száma 536 841.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 170,1 millió, az elmúlt napon pedig 388 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 256 373 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Címlapról ajánljuk
Ijesztő méreteket ölt a szamárköhögéses esetek száma Csehországban

Ijesztő méreteket ölt a szamárköhögéses esetek száma Csehországban

Több mint 60 éve nem volt ennyi szamárköhögéses eset Csehországban, mint idén tavasszal. Az éve eleje óta még mindig terjedőben lévő betegség felkeltette az érdeklődést a védőoltás iránt, a cseh egészségügyi rendszer azonban nincs felkészülve ekkora keresletre. Az egészségügyi minisztérium azt ígéri, hogy a héten 100 ezer vakcinát szerez be külföldről, hogy megállítsa a betegség továbbterjedését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Gyengül a forint, kritikus szinten a jegyzés

Gyengül a forint, kritikus szinten a jegyzés

Kedden is folytatódott a forint gyengülése a vezető devizákkal szemben, az esti órákban pedig már tavaly október eleje óta nem látott mélyponton is volt a forint a dollárral szemben, miután Jerome Powell, a Fed elnöke egy konferencián kijelentette, hogy nem történt előrelépés az infláció tekintetében, ez pedig igencsak odacsapott az alapból nyomott befektetői hangulatnak. Ezt követően a forint gyengülése szerda reggel is folytatódik. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×