eur:
393.98
usd:
364.69
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Igencsak kapós a magyarok körében Horvátország

A múlt év hasonló időszakához képest 90 százalékkal több magyar turista látogatott eddig Horvátországba, leginkább a szállodákban emelkedett a foglalásuk - közölte a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviseletének igazgatója.

Ivana Herceg ismertetése szerint július 23-ig több mint 172 ezer magyar turista 880 ezernél is több vendégéjszakát töltött el Horvátországban, ami az előző év azonos időszakához képest 90 százalékos növekedés. A legtöbb vendégéjszakát a földrajzilag Magyarországhoz legközelebbi megyékben, a Kvarner és az Isztria térségében regisztrálták, majd Split-Dalmát és Zadar megye következik a sorrendben, települések szerint Vir, Rovinj és Crikvenica a legkedveltebb.

A magyarok 75 százaléka egyénileg utazik, a korábbiakhoz képest ebben az évben több turista választotta az utazási irodák által szervezett utakat. Átlagosan öt éjszakára utaznak az adriai államba, leginkább magánszállást vesznek igénybe - az összes vendégéjszaka 45 százalékát ezekben töltik -, de növekszik a hajós turisták száma is. A múlt évi adatokhoz képest a szállodákban 150 százalékkal, a kempingekben pedig 115 százalékkal több magyar fordult már meg ebben az évben - derül ki a tájékoztatásból.

Ivana Herceg jelezte továbbá: a mediterrán térségen belül jelenleg Horvátországban a legkedvezőbb a járványügyi helyzet, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint 100 ezer lakos közül 33,7 fertőzött. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy az ország tengermelléki régiója visszatérjen a zöld kategóriába, a nemzeti válságstáb további, a gyülekezési feltételekre vonatkozó járványügyi intézkedéseket vezet be, hogy csökkentse a fertőzés terjedését.

A turizmusban dolgozók mintegy 70 százalékát oltották be koronavírus ellen, de a Horvátországba érkező turisták is beoltathatják magukat a helyi lakosság számára kijelölt oltóhelyeken.

A korábbi közlés szerint 2020-ban több mint 220 ezer magyar vendég járt Horvátországban, 65 százalékkal kevesebb, mint a 2019-es rekordévben, amikor 644 ezer magyar pihent az adriai államban. Tavaly 1,3 millió éjszakát töltöttek magyar vendégek az országban, ez 60 százalékos csökkenés volt a tavalyelőtti, közel 3,3 millióhoz viszonyítva.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×