eur:
391.07
usd:
367
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Traffic jam on toll gates, people traveling for holidays
Nyitókép: Darwel/Getty Images

Fontos információ utazás előtt: autópályadíjak Európában

Beindul az üdülési szezon, sokan indulnak autóval nyaralni, itt van, hogy hol, mennyit és milyen módon fizethetnek az autópálya-használatért.

Az e-autopalyamatrica.hu portál összegyűjtötte a nyári utazások legnépszerűbb célországainak autópályadíj-fizetéssel összefüggő alapvető tudnivalóit.

A körképből kiderül: nincs két olyan ország, ahol ugyanannyit kellene fizetnünk az autópályákért, ám korántsem a magyar úthasználati jogosultság a legdrágább. Az egyes országokban a díjak beszedését alapvetően két módon oldják meg: a matricás (időalapú) és a kapus rendszerrel. Utóbbi általában jóval drágább, és bizonyos időszakokban komoly torlódások is kialakulnak. A kapus megoldás előnye, hogy tényleg csak azért az útért fizetünk, amit használunk, viszont ez rendszerint jóval több, mint ha időalapon fizetnénk.

Ausztria

Időalapú matricás rendszer van érvényben. A matricát a szélvédőre kell ragasztani, de online is megvásárolható. A 10 napra szóló ára 9,50 euró, a 2 hónapra szólóé 27,80 euró. Az éves 92,50 euróba kerül. A 10 napos matricánál a lyukasztás napja az első nap. A lakókocsi, utánfutó nem matricaköteles.

Bosznia-Hercegovina

Kapus rendszer van érvényben, de 20 százalékos kedvezményre jogosító elektronikus autópálya-kártya is váltható (ennek ára 39 BAM, azaz kb. 7200 forint), amely lehetővé teszi az automatikus fizetést is.

Bulgária

Matricás rendszer van érvényben. A hétvégi jogosultság ára 10 leva (kb. 1800 forint), a heti 15, a havi 30, a negyedéves 54, míg az éves matrica 97 levába kerül.

Csehország

E-matricás rendszer van érvényben. A 10 napos matrica ára 310 korona, míg az 1 hónapig érvényes 440 koronába kerül, az éves 1500 korona. Motorkerékpárral az autópályák használata ingyenes.

Franciaország

Fizetőkapus rendszer működik, személyautós használattal az egyes szakaszokért 5 és 80 euró közötti összeget kell kifizetnünk. A kapuknál készpénzt, bankkártyát és hitelkártyát is elfogadnak. Léteznek nem fizetős autópálya-szakaszok is, a fizetős szakaszokat mindig a "PÉAGE" felirattal jelzik.

Horvátország

Kapus rendszeren keresztül tudunk fizetni az autópályák használatáért. A kapuknál készpénzzel (kuna, euró) és bankkártyával is fizethetünk, továbbá egy ENC nevű fedélzeti eszköz segítségével megállás nélkül, csupán lelassítva, kimondottan az eszköz használóinak kialakított külön sávon haladhatunk tovább.

Lengyelország

Kapus rendszerrel az A1, A2 és A4 jelű autópályákon kell fizetni. Motorkerékpárral 0,5 zlotyi/km, személyautóval 1 zlotyi/km a tarifa.

Montenegró

Montenegróban nincsenek autópályák, fizetni csupán három helyen kell: a Sozina alagúton való áthaladás 2,5 euró/személygépkocsi, a Lepetane komp használatának díja 5 euró/személygépkocsi, a 13 km-es Trebinje–Herceg Novi kétsávos útért 3 euró/személygépkocsi díjat kell kifizetnünk.

Németország

Németországban az autópályák használata személyautóval és motorkerékpárral minden szakaszon ingyenes.

Olaszország

A kapuknál kell fizetni – készpénzzel és bankkártyával, vagy vehetünk előre feltöltött Viacardot. Az autópályára történő felhajtáskor egy jegyet kapunk, a díjat az autópálya elhagyásakor kell kifizetni. A szakaszok díja 10 és 64,4 euró között alakul. Négy alagúton (Grand St. Bernard, Monte Bianco, Munt La Schera, Frejus) való áthaladásért is fizetnünk kell 15 és 47,4 euró közötti összeget.

Románia

Matricás fizető rendszer van használatban. A személyautós kategóriában az 1 hétig érvényes matrica ára 3 euró, az 1 hónapig érvényes változat ára 7 euró.

Spanyolország

Fizetőkapus rendszer van érvényben, kb. 9-10 euró/100 km tarifával kell számolni.

Svájc

Az autópályák és autóutak használatához éves matricát kell vásárolni, a díja 40 svájci frank.

Szerbia

Kapus rendszer működik, fizethetünk készpénzzel is, de a kártyás fizetés a kapuk mindegyikénél lehetséges. Az egyes szakaszokért 1,5 és 6,5 euró közötti összeget kell leszurkolnunk.

Szlovákia

Időalapú matricás fizető rendszer van érvényben. A matricát kötelező a szélvédőre ragasztva tartani. Személyautóknak a 10 napig érvényes matrica ára 10 euró, az 1 hónapig érvényesé 14 euró. Motorkerékpárral az autópályák használata ingyenes.

Szlovénia

Iidőalapú matricás rendszer van, az 1 hetes matrica ára személygépkocsira (2A kategória) 15 euró, az 1 hónapos matrica ára 30 euró.

Ahol nem kell fizetni

Bizonyos országokban egyes szakaszokon nem kell útdíjat fizetni, más államokban pedig egyáltalán nem. Az utóbbi csoportba tartozik például

  • Andorra
  • Ciprus
  • Észtország
  • Finnország
  • Izland
  • Liechtenstein
  • Luxembourg
  • Málta
  • Monaco
  • Ukrajna
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×