INFORÁDIÓ
2022. június 29. szerda
Péter, Pál

kína

afganisztán

csapatkivonás

nyugat

Afgán katona a bagrami légi támaszpont egyik kapujánál 2021. június 25-én. A tálibok ellen harcoló, az Egyesült Államok vezette nemzetközi erők központjaként szolgáló támaszpontról csaknem húsz év után hamarosan távozik az utolsó amerikai katona is.

Kína készül kiterjeszteni befolyását a nyugati csapatkivonás után Afganisztánban

Infostart / MTI

Kína készül betölteni a hatalmi vákuumot Afganisztánban az ott állomásozó nemzetközi erők kivonását követően, Kabul hamarosan csatlakozhat az "Egy övezet, egy út" (BRI, más néven: Új Selyemút) nevű kínai gazdasági és infrastruktúra-fejlesztési programhoz - jelentette a The Daily Beast című amerikai portál.

Afgán kormányzati források arról számoltak be a portálnak, hogy a hatóságok egyre intenzívebb tárgyalásokat folytatnak Pekinggel a BRI keretében megvalósuló, 62 milliárd dolláros Kína-Pakisztán Gazdasági Folyosó (CPEC) kiterjesztéséről. Ennek célja a jobb közúti, vasúti és energetikai összeköttetés megteremtése az érintett két ország, illetve majd esetleg a szomszédos Afganisztán között.

Az amerikai csapatok közel húsz év után pénteken elhagyták az afganisztáni Bagram légi támaszpontot, amely az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat és a tálibok ellen indított háború egyik központja volt. Sajtójelentések szerint mostanra már elhagyta az országot az Egyesült Államok katonáinak többsége, a szeptember 11-i céldátum előtt.

A The Daily Beast munkatársa bennfentes, de meg nem nevezett tisztségviselőkre hivatkozva arról írt, hogy az egyik legfőbb projekt, amelyről Peking és Kabul tárgyal, egy, Afganisztánt az északnyugat-pakisztáni Pesavárral összekötő út megépítése. "Szó van egy autópályáról Pesavár és Kabul között, ez Afganisztán hivatalos csatlakozását jelentené a CPEC-hez" - jelentette ki a névtelenséget kérő forrás.

"Más szavakkal: az afgán kormány a színfalak mögött tárt karokkal fogadja Kínát, közvetlenül azután, hogy búcsút mondott Amerikának" - írta a lap.

Kína már évek óta győzködi Afganisztánt a BRI-hez csatlakozásról, az amerikai támogatású kormány azonban eddig vonakodott, feltételezhetőn tartva a washingtoni reakcióktól.

"Folyamatos kapcsolat volt az afgán kormány és a kínaiak között az utóbbi években, ez pedig gyanússá tette Asraf Gáni elnök kormányzatát az Egyesült Államok szemében. Gáninak szüksége van erőforrásokkal, hatalommal rendelkező szövetségesekre, akik katonai támogatást tudnak nyújtani kormányának" - idézett a The Daily Beast egy illetékest.

Az amerikai csapatkivonás bejelentését követően Csao Li-csien, a pekingi külügyminisztérium szóvivője a múlt hónapban megerősítette, hogy országa egyeztet bizonyos felekkel, köztük Afganisztánnal is, a CPEC kiterjesztéséről.

A 2013-ban indított, több mint hatvan országra kiterjedő BRI keretében több százmilliárd dollárt fordítanak világszerte infrastruktúra-fejlesztésre.

A cikk szerint ugyan korábban sikerült megakadályozni az afgán csatlakozást, a fejlemények tükrében azonban Kína nagy valószínűséggel meggyőzi majd Kabult erről, különösen, ha a nemzetközi erők kivonása nyomán a szélsőséges iszlamista tálibok kerülnek újfent hatalomra, akikkel jelentések szerint élénk kapcsolatban állnak a kínai tisztségviselők.

"A tálibok bizonyosan egységesebb partnert jelenthetnek a kínaiak számára" - emelte ki a portál szerzője, egy elemzőt idézvén, aki szerint a lázadók korábban azt mondták, hogy támogatni fogják a fejlesztési projekteket, ha azok a nemzeti érdekeket szolgálják.

A lap információi szerint kínai tisztségviselők 2020 februárja óta - amikor az akkori amerikai elnök, Donald Trump kormányzata békemegállapodást írt alá a tálibokkal - kínai tisztségviselők gyakori kapcsolatban állnak a tálibok képviselőivel.

"Washington távozása Afganisztánból stratégiai lehetőséget jelent Peking számára" - nyilatkozta a The Daily Beastnek Michael Kugelman, az amerikai Wilson Központ dél-ázsiai kutatásokkal foglalkozó intézetének igazgató-helyettese. A portál megszólaltatta Sudha Ramachandran indiai politikai elemzőt is, aki úgy vélekedett, hogy "tekintettel a Pakisztánhoz fűződő stratégiai kapcsolataira, Kína sikeresebb lehet Afganisztánban, mint az Egyesült Államok".

Nyitókép: MTI/AP/Rahmat Gul
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018