eur:
392.12
usd:
366.44
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
SAN JOSE, CALIFORNIA - SEPTEMBER 28: John McAfee reacts to a question at the Fireside Chat with John McAfee talk during the C2SV Technology Conference + Music Festival at the McEnery Convention Center in San Jose, Calif., on Saturday, Sept. 28, 2013.  (Photo by LiPo Ching/MediaNews Group/The Mercury News via Getty Images)
Nyitókép: LiPo Ching/MediaNews Group/The Mercury News/Getty Images

Holtan találták a cellájában a vírusirtójáról ismert John McAfee-t

Barcelonában tartották fogva, azután halt meg, hogy Spanyolország döntött a kiadatásáról.

Meghalt a brit-amerikai John McAfee, a híresen excentrikus szoftverfejlesztő. 75 éves volt. A férfi valószínűleg öngyilkos lett, a testét a cellájában találták meg Barcelonában. Megpróbálták újraéleszteni, de nem sikerült – írja a 24.hu a spanyol lapokra hivatkozó Gizmodo alapján.

A spanyol bíróság kedden döntött arról, hogy kiadják McAfee-t az Egyesült Államoknak, ahol adócsalás miatt körözték. Az adóhatóság szerint 2014–2018 közt felejtette el bevallani bevételeit, amelyek kriptovalutákkal, tanácsadással kapcsolatos ügyleteiből származtak, az amerikai tőzsdefelügyelet azzal is vádolja, hogy 23,1 millió dollárnyi kriptodevizát fogadott el reklámozás miatt, de azt nem tüntette fel, hogy fizetik őt a hirdetésekért.

Idén márciusban az amerikai igazságügyi minisztérium (DOJ) eljárást indított John McAfee ellen. A kiberbiztonsági vállalkozót (és testőrét) értékpapírcsalással és pénzmosással vádolják, miután a gyanú szerint félrevezette és kriptovaluta vásárlásra buzdította a twitteres követőit. A minisztérium gyanúja szerint McAfee úgynevezett pump and dump átveréseket bonyolított le, melyeknek lényege, hogy a résztvevők minél többet vásárolnak alacsony árfolyamon egy adott kriptovalutából, majd így feltornázva az árukat később másoknak adják el a kriptovalutáikat és kiszállnak.

John McAfee a róla elnevezett vírusirtóval lett ismert, a szoftver máig az ő nevét viseli, de az azt birtokló céget tíz éve eladta az Intelnek. Gyanús üzleti manőverei mellett polgárpukkasztó mgnyilvánulásaival is felhívta magára a figyelmet. Egy ízben azt mondta, hogy üldözik a hatóságok és majd azt fogják mondani, hogy öngyilkosságot követett el, de ő ilyet sosem tenne.

Ha segítségre van szüksége
Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot, akár mobiltelefonról is!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×