INFORÁDIÓ
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel

hadsereg

németország

litvánia

annegret kramp-karrenbauer

Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter a kabinet heti munkaülésén a berlini kancellárián 2020. április 1-jén. Németországban 71 808 koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 775-re emelkedett. A koronavírus-járvány egyelőre nem feszíti túl az egészségügyi ellátórendszer kapacitásait, több kórházban Olaszországból és Franciaországból is fogadnak intenzív ellátásra szoruló betegeket.

Szexuális erőszakkal vádolnak német katonákat - megszólalt a miniszter

Infostart / MTI

Németország jó hírét veszélyezteti a litvániai incidens a német védelmi miniszter szerint.

Németország és a német hadsereg jó hírét veszélyezteti, hogy a Litvániában állomásozó katonákat antiszemitizmussal és szexuális erőszakkal vádolták meg - mondta Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter pénteken Hamburgban.

"Aki így viselkedik, az nem szolgálhat a német hadseregben" - hangsúlyozta a tárcavezető fiatal tisztek előtt elmondott beszédében.

Kramp-Karrenbauer felszólította a katonai vezetőket, hogy szolgáljanak első védelmi vonalul a szélsőségességgel szemben. A védelmi miniszter azt kérte tőlük: figyeljenek oda, legyenek következetesek, szigorúak, és ne hallgassanak el semmit.

Litvániából visszahívtak egy páncélgránátos szakaszt, mert - ahogy arról a Der Spiegel című német folyóirat hétfőn beszámolt - áprilisban egy partin antiszemita dalokat énekeltek, erőszakkal fenyegetőztek, társaikat zaklatták, és egy katonát szexuális támadás ért. A Der Spiegel szerint rendszeresen fordultak elő hasonló esetek az egységben, amely Adolf Hitler náci diktátor születésnapjáról is megemlékezett.

A német katonák az Enhanced Forward Prensence nevű, Oroszország elrettentése érdekében létrehozott nemzetközi NATO-misszió keretében tartózkodnak Litvániában.

Kramp-Karrenbauer rámutatott: a botrányba keveredett katonák minden társuk bevetését és teljesítményét, illetve az egész ország jó hírét veszélyeztették. Hozzátette: a legszigorúbban fognak eljárni a felelősökkel szemben, és eltávolítják őket a hadsereg kötelékéből.

"Kiképezték őket. Érzékenyítésen estek át. És mindezek ellenére ilyen helytelenül viselkedtek" - mondta a tárcavezető.

Nem ez volt az első hasonló eset a német hadseregen belül - emlékeztetett honlapján a BBC brit műsorszolgáltató. Tavaly részben feloszlatták, majd megreformálták a KSK nevű elitalakulatot, miután 20 tagjáról kiderült, hogy szélsőjobbos nézeteket vallanak. 2017-ben pedig náci relikviákat találtak két kaszárnyában, amit az összes barakk átvizsgálása követett. A szélsőségek a német rendőrség köreibe is beférkőztek. Múlt héten Hessen tartomány feloszlatott egy elit rendőri egységet Frankfurtban, mert kiderült, hogy a tisztek közül többen szélsőjobboldali csetszobák tagjai voltak.

Nyitókép: MTI/EPA/Andreas Gora
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018