eur:
395.81
usd:
372.69
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Boris Johnson brit miniszterelnök távozik a londoni kormányfői rezidenciáról, a Downing Street 10-ből, hogy részt vegyen a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok alsóházi órájában a brit parlament alsóházában, Londonban 2021. május 26-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Terjed a Delta mutáció Nagy-Britanniában, döntött a halasztásról az alsóház

A britek az indiai mutáns terjedése miatt továbbra sem szabadulnak a szigortól, hiába magas az átoltottság. A konzervatívok kritizálják a döntést.

Nagy többséggel megszavazta szerdán a londoni alsóház a koronavírus-járvány megfékezésére korábban elrendelt, még érvényben lévő utolsó néhány korlátozás feloldásának legfeljebb négyhetes elhalasztását.

Boris Johnson miniszterelnök a hét elején jelentette be, hogy a kormány az eredetileg tervezett jövő hétfői időpontról július 19-re halasztotta a korlátozások teljes körű feloldását a delta nevű vírusvariáns terjedése miatt.

A képviselők többórás vita után 461-60 arányban hagyták jóvá szerda este a kormány halasztási indítványát. A kormányzó Konzervatív Párt alsóházi többségét sokszorosan meghaladó támogatás elsősorban annak az eredménye, hogy a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt frakciója szinte egységesen megszavazta a halasztást.

A konzervatív frakció számos tagja ugyanakkor a kormány ellen voksolt, elsősorban azzal az érvvel, hogy másfél évnyi ismétlődő korlátozások után most már vissza kell adni az embereknek a szabadságjogaikat.

Több konzervatív képviselő is hangsúlyozta, hogy

jóllehet valóban emelkedett az utóbbi időszakban az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőződések száma, a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedéseké és főleg a halálozásoké továbbra is nagyon alacsony

és messze elmarad a januári tetőzés idején mért szintektől.

Adatok, tendenciák

A brit egészségügyi minisztérium szerda esti beszámolója szerint az elmúlt egy napban 9055, az utóbbi egy hétben 55 216 új koronavírus-fertőződést szűrtek ki országszerte.

A heti adat 31,8 százalékkal magasabb a múlt szerdán zárult egyheti időszakban szűrővizsgálattal azonosított új fertőződések számánál.

A szerda esti összesítés szerint az utóbbi 24 órában 9, az elmúlt egy hétben 66 halálos áldozata volt a koronavírus-fertőzés okozta betegségnek az Egyesült Királyság egészében.

A heti halálozási szám nem változott az előző egyheti időszak adatához képest, vagyis nem követte az újonnan kiszűrt fertőződések számának növekedését.

A brit koronavírus-járvány januári tetőzése idején előfordult, hogy naponta 1800-nál többen haltak meg Covid-19-ben, és voltak olyan időszakok, amikor megközelítette a 70 ezret a naponta azonosított új fertőződések száma.

A brit kormány februárban kidolgozott, négy időpontból álló részletes nyitási menetrendje eredetileg június 21-re, vagyis jövő hétfőre irányozta elő a még érvényben lévő utolsó korlátozások feloldását, abban az esetben, ha az ehhez kidolgozott járványügyi feltételrendszer maradéktalanul teljesül.

Boris Johnson azonban hétfőn bejelentette, hogy a delta vírusvariáns terjedése miatt négy héttel, július 19-re halasztották az utolsó, negyedik nyitási lépést.

A halasztás elsődleges célja az, hogy az oltási kampány üteme továbbra is a vírus terjedésének üteme előtt járjon

- mondta a brit miniszterelnök.

Johnson közölte: a járványadatok alapján bízik abban, hogy július 19-nél tovább már nem kell halasztani az utolsó korlátozások felszámolását.

Az előző három időpontban maradéktalanul és határidőre teljesültek az azokra a napokra kitűzött korlátozásenyhítési célok.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×