eur:
392.16
usd:
366.74
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Fake News on computer keyboard
Nyitókép: sodafish/Getty Images

Brüsszel iránymutatást tett közzé az álhírek elleni fellépéssel kapcsolatban

Az Európai Bizottság szerdán iránymutatást tett közzé az álhírek visszaszorítását célzó, 2016-ban létrejött magatartási kódex megerősítésével kapcsolatban, amely megfogalmazza a brüsszeli testület elvárásait e téren, és nagyobb kötelezettségvállalásokat sürget az aláírók részéről.

Az Európai Bizottság önkéntes magatartási kódexéhez kezdetben négy nagy IT-vállalat, a Facebook, a Microsoft, a Twitter, a Google, majd a TikTok nevű videomegosztó közösségi hálózat is csatlakozott.

A testület most azt szeretné elérni, hogy még több, az EU-ban online hirdetésekkel működő internetes platform csatlakozzon a kódexhez, illetve azt, hogy a csatlakozók kizárják felületeikről a hamis tartalmakat módszeresen terjesztő szereplőket, és

működjenek együtt jobban a dezinformációból szerzett bevételek megszüntetése érdekében.

A bizottság továbbá azt javasolja, hogy a kódexhez csatlakozott platformok segítsék felhasználóikat a hamis tartalmak azonosításában, megértésében és bejelentésében.

Az új kódexnek emellett elő kell segítenie a tényellenőrzőkkel való jobb együttműködést, növelve a lefedett uniós országok és nyelvek körét, továbbá az aláíróknak hatékonyabb nyomonkövetési keretet kell kidolgozniuk, és rendszeresen be kell számolniuk uniós országokban kifejtett, az álhírek felszámolását célzó tevékenységük hatásáról.

A járvány mutatta meg, milyen tarthatatlan a helyzet

"Új, hatékonyabb kódexre van szükség, amely elősegíti az online platformok és más szereplők szolgáltatásaiban rejlő rendszerszintű kockázatok kezelését és algoritmusaik javítását, megszüntetve azt a helyzetet, hogy a piac csupán önmagát szabályozza, és eközben profitál a dezinformáció terjesztéséből. Mindeközben azonban teljes mértékben tiszteletben kell tartanunk a szólásszabadságot" - jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős tagja.

Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos szerint a koronavírus-járvány során bebizonyosodott, hogy eddigi jelentős erőfeszítések ellenére sürgősen fokozni kell a dezinformáció elleni küzdelmet. Mint mondta,

a járvánnyal kapcsolatban elterjedt hamis információk, az úgynevezett "infodémia" az emberek egészségét és a közegészségügyi rendszereket, a válságkezelést, a gazdaságot és a társadalom egészét súlyosan veszélyezteti.

A kódex aláíróinak mielőbb el kell végezniük a kódex felülvizsgálatát, és az ősz folyamán be kell nyújtaniuk a felülvizsgált kódex első tervezetét. Korábbi bejelentésének megfelelően a bizottság az idei évben jogszabályjavaslatot terjeszt elő a politikai hirdetések átláthatóságának javítása érdekében is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×