INFORÁDIÓ
2022. augusztus 19. péntek
Huba

koronavírus

szabadalom

orvosok határok nélkül

Előkészítik oltáshoz az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyagot (hivatalos nevén Gam-COVID-Vac) Budapesten, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház oltópontján 2021. február 20-án.

Egyre többen kérik a Covid-19 elleni eszközök szabadalmi jogainak lazítását

Infostart / MTI

A kezdeményezők szerint a derogációknak legalább három évig kellene érvényben maradniuk.

Mintegy hatvan ország arra kérte a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO), hogy a koronavírus-világjárvány elleni hatékonyabb harc érdekében ideiglenesen ne csak egyes Covid-19 elleni védőoltások, hanem más gyógyászati eszközök esetében is lazítsanak a szabadalmi jogokon.

A kezdeményezésről az Orvosok Határok Nélkül (MSF), illetve a Nemzetközi Ökológiai Tudás (KEI) nevű civil szervezet tájékoztatott.

A KEI közzétett egy, általa a felülvizsgált szövegnek minősített dokumentumot, amelyben kérik, hogy a szellemi tulajdonhoz való jogok feloldása legyen széleskörűbb és tartósabb. Az AFP megkeresésére a WTO nem tudta azonnal megerősíteni a dokumentum hitelességét, de nyugati diplomaták biztosították a hírügynökséget, hogy a szöveg eredeti, és továbbították minden WTO-tagországnak.

A dokumentum szerint

a feloldásnak vonatkoznia kell az oltásokra, a kezelésekre, a diagnosztizáláshoz és a védekezéshez szükséges eszközökre, valamint a gyártásukhoz szükséges anyagokra és összetevőkre.

A kezdeményezők szerint a derogációknak legalább három évig kellene érvényben maradniuk.

"Üdvözöljük azokat a kormányokat, amelyek támogatják a szellemi tulajdonnal kapcsolatos derogációs javaslatot, amely a monopolhelyzetből adódó korlátokat hivatott eltörölni a világjárvány elleni harchoz szükséges valamennyi gyógyászati eszközre vonatkozólag" - emelte ki közleményében Leena Manghaney, az MSF dél-ázsiai szervezetének vezetője.

"A fertőzöttek és a halálesetek számának a fejlődő országokban tapasztalt ijesztő növekedését, illetve a fejlesztés alatt lévő, potenciálisan ígéretes kezeléseket tekintve kulcsfontosságú, hogy a kormányok kellő rugalmasságot tanúsítva szállhassanak szembe a világjárvánnyal" - tette hozzá Leena Manghaney.

Október óta India és a Dél-afrikai Köztársaság többször felhívta a WTO-t, hogy ideiglenesen oldják fel a szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogokat, ami az elgondolás támogatói szerint ösztönözné a gyártást a fejlődő országokban, és segítene a vakcinákhoz jutásban tapasztalható kirívó egyenlőtlenségek enyhítésében.

Nyitókép: Bruzák Noémi
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018