eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Előkészítik oltáshoz az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyagot (hivatalos nevén Gam-COVID-Vac) Budapesten, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház oltópontján 2021. február 20-án.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Egyre többen kérik a Covid-19 elleni eszközök szabadalmi jogainak lazítását

A kezdeményezők szerint a derogációknak legalább három évig kellene érvényben maradniuk.

Mintegy hatvan ország arra kérte a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO), hogy a koronavírus-világjárvány elleni hatékonyabb harc érdekében ideiglenesen ne csak egyes Covid-19 elleni védőoltások, hanem más gyógyászati eszközök esetében is lazítsanak a szabadalmi jogokon.

A kezdeményezésről az Orvosok Határok Nélkül (MSF), illetve a Nemzetközi Ökológiai Tudás (KEI) nevű civil szervezet tájékoztatott.

A KEI közzétett egy, általa a felülvizsgált szövegnek minősített dokumentumot, amelyben kérik, hogy a szellemi tulajdonhoz való jogok feloldása legyen széleskörűbb és tartósabb. Az AFP megkeresésére a WTO nem tudta azonnal megerősíteni a dokumentum hitelességét, de nyugati diplomaták biztosították a hírügynökséget, hogy a szöveg eredeti, és továbbították minden WTO-tagországnak.

A dokumentum szerint

a feloldásnak vonatkoznia kell az oltásokra, a kezelésekre, a diagnosztizáláshoz és a védekezéshez szükséges eszközökre, valamint a gyártásukhoz szükséges anyagokra és összetevőkre.

A kezdeményezők szerint a derogációknak legalább három évig kellene érvényben maradniuk.

"Üdvözöljük azokat a kormányokat, amelyek támogatják a szellemi tulajdonnal kapcsolatos derogációs javaslatot, amely a monopolhelyzetből adódó korlátokat hivatott eltörölni a világjárvány elleni harchoz szükséges valamennyi gyógyászati eszközre vonatkozólag" - emelte ki közleményében Leena Manghaney, az MSF dél-ázsiai szervezetének vezetője.

"A fertőzöttek és a halálesetek számának a fejlődő országokban tapasztalt ijesztő növekedését, illetve a fejlesztés alatt lévő, potenciálisan ígéretes kezeléseket tekintve kulcsfontosságú, hogy a kormányok kellő rugalmasságot tanúsítva szállhassanak szembe a világjárvánnyal" - tette hozzá Leena Manghaney.

Október óta India és a Dél-afrikai Köztársaság többször felhívta a WTO-t, hogy ideiglenesen oldják fel a szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogokat, ami az elgondolás támogatói szerint ösztönözné a gyártást a fejlődő országokban, és segítene a vakcinákhoz jutásban tapasztalható kirívó egyenlőtlenségek enyhítésében.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×