INFORÁDIÓ
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid

koronavírus

járvány

európai bizottság

stratégia

Védőruhába öltözött orvosok a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályon a fővárosi Szent János Kórházban 2020. december 15-én.

Három új szer jöhet a koronavírus-betegek kezelésére

Infostart / MTI

Az Európai Bizottság stratégiát terjesztett elő a koronavírus okozta megbetegedés terápiás kezelésével kapcsolatban, ennek célja, hogy támogassa a gyógyszerészeti készítmények fejlesztését, illetve az azokhoz való hozzáférhetőséget – jelentette be a brüsszeli testület.

A stratégia többek között három új, a Covid-19 kezelésére szolgáló terápiás készítmény engedélyezését javasolja 2021 októberéig, és adott esetben további két készítményét az év végéig.

A javaslat 5 millió eurót irányoz elő a terápiás készítmények feltérképezésére, a bizottság tágabb portfóliójába 10, Covid-19 elleni, potenciálisan hatékony gyógyszer kerül be, amelyek közül kiválasztják az öt legígéretesebbet. Ezen termékek értékelésének felgyorsítása érdekében, rugalmas szabályozási keretek kidolgozására kerül sor.

Az EU-ban eddig egyetlen gyógyszer, a remdesivirkészítmény használata engedélyezett súlyos esetekben, azonban a bizottság olyan termékeket kíván jóváhagyni, amelyek az elhúzódó, esetleges szövődményekkel járó megbetegedéseket is kezelnék.

Sztella Kiriakídisz egészségügyért felelős uniós biztos a stratégiát bemutató sajtótájékoztatón kiemelte, hogy védőoltások életeket mentenek, azonban nem tudják a járványt teljes mértékben feltartóztatni.

"Erőteljesen fejlesztenünk kell ezért a kezeléseket, hogy a betegeknek kevesebb kórházi tartózkodásra legyen szükségük, gyorsabban gyógyuljanak, és csökkenjen a halálozások száma."

A biztos emellett reményét fejezte ki, hogy a terápiás készítményeket, csakúgy, mint a vírus elleni oltóanyagokat a tagállamok az EU-val együtt, közösen fogják beszerezni annak érdekében, hogy minden tagország egyelően hozzáférhessen azokhoz.

A testület további 90 millió eurót szán népegészségügyi kutatásokra és klinikai vizsgálatokra a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, valamint 5 millió euróval ösztönzi a kutatásokkal kapcsolatos, termékbiztonságra vonatkozó adatgyűjtést is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018