eur:
394.2
usd:
365.02
bux:
65570.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Arlene Foster északír miniszterelnök, a protestáns Demokratikus Unionista Párt vezetője John Hume Nobel-békedíjas északír politikusnak, a Szociáldemokrata és Munkáspárt (SDLP) korábbi vezetőjének a temetési szertartásán az észak-írországi Londonderryben 2020. augusztus 5-én. Hume rövid betegeskedést követően, 2020. augusztus 3-án, nyolcvanhárom éves korában hunyt el.
Nyitókép: MTI/EPA/Joe Boland

Lemond Észak-Írország miniszterelnöke

Bejelentette szerdán lemondási szándékát Arlene Foster észak-írországi miniszterelnök, aki várhatóan május 28-án távozik a belfasti koalíciós kormány nagyobbik pártja, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) éléről, június végén pedig a miniszterelnöki tisztségből is.

Az észak-írországi miniszterelnök szerdai bejelentésének előzménye, hogy pártja előző este - több okból is régóta érlelődő elégedetlensége kifejezéseként - bizalmatlansági kezdeményezést indított ellene.

Foster május 28-án távozik a belfasti koalíciós kormány nagyobbik pártja, a koronahű protestáns Demokratikus Unionista Párt (DUP) vezetői tisztségéből, június végén pedig az Ír-sziget egyesítéséért és a brit fennhatóság ellen küzdő legnagyobb britellenes katolikus mozgalommal, a Sinn Féinnel alakított észak-írországi egységkormány éléről is.

Arlene Fostert 2015 decemberében választották a DUP vezetőjévé, és 2016 januárjában - a belfasti törvényhozás legnagyobb pártjának vezetőjeként - az észak-írországi egységkormány miniszterelnöke lett.

Mindkét tisztségében ő volt az első női vezető Észak-Írország történetében.

Kedd este a belfasti és a londoni parlamentben működő DUP-frakciók tagságának hozzávetőleg 80 százaléka levélben kezdeményezett bizalmatlansági eljárást ellene.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Korrigál a forint

Korrigál a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×