eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Pfizer-BioNTech újonnan érkezett koronavírus elleni vakcinái a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályán 2021. március 3-án.
Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Vakcinák százezreit szállítja az EU nem uniós országokba

Több mint 650 ezer oltást kapnak a nyugat-balkáni partnerországok, a szállítmányokat főként az egészségügyi dolgozóknak szánják - közölte Várhelyi Olivér.

Az Európai Unió az osztrák kormány közreműködésével 651 ezer, koronavírus elleni oltóanyagot szállít a nyugat-balkáni partnerországokba, Albániába, Bosznia-Hercegovinába, Észak Macedóniába, Szerbiába, Montenegróba és Koszovóba - közölte az Európai Bizottság kedden.

Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos a bejelentéssel kapcsolatos sajtótájékoztatón elmondta: a vakcinákat "az EU legmegbízhatóbb oltóanyaggyártó partnere", a Pfizer/BioNTech cég szolgáltatja, az első adagokat május elején szállítják a nyugat-balkáni országokba. Kiemelte azt is, hogy

a vakcinákkal elsősorban az egészségügyi dolgozókat fogják beoltani, mivel ők vannak legjobban kitéve a fertőzési kockázatnak.

"Az EU törődik nyugat-balkáni partnereivel. A járvány kezdetekor orvosi és védőfelszerelésekkel támogattuk az ott élőket, most pedig oltóanyag szállítással segítjük az egészségügyi frontvonalban dolgozókat" - tette hozzá az uniós biztos.

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter a bizottság sajtóközleményében hangsúlyozta, hogy az EU számára szolidaritási kérdés a Nyugat-Balkán oltási kampányainak támogatása.

A vakcinákat a bizottság által tavaly decemberben elfogadott 70 millió eurós költségvetésből finanszírozzák, és az idén januárban létrehozott oltóanyag-megosztási mechanizmuson keresztül juttatják el a partnerországokba.

A testület a járvány okozta gazdasági válság enyhítése érdekében már 3,3 milliárd euróval segítette a nyugat balkáni országokat az elmúlt évben. Emellett tavaly októberben egy 9 milliárd euróig terjedő beruházási tervet terjesztett elő a partnerországok hosszú távú gazdasági fellendülése érdekében.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×