eur:
394.31
usd:
369.55
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Armin Laschet, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány kormányfője (b) és Markus Söder, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, bajor miniszterelnök közös sajtótájékoztatójuk előtt Berlinben 2021. április 11-én. A két elnök bejelentette, hogy mindketten hajlandóak a pártszövetség közös kancellárjelöltjeként indulni a szeptemberi németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Clemens Bilan

Megegyeztek a CDU/CSU pártszövetségben a kancellárjelölt személyéről

A kocka el van vetve - mondta Markus Söder, amikor pártja reagált a CDU választmányának döntésére.

Elfogadja a Keresztényszociális Unió (CSU) a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) választmányának javaslatát, hogy Armin Laschet CDU-elnök, észak-rajna-vesztfáliai kormányfő legyen a pártszövetség közös kancellárjelöltje a szeptemberi németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson - jelentette be Markus Söder CSU-elnök, bajor miniszterelnök kedden Münchenben.

"A kocka el van vetve, Armin Laschet lesz az uniópártok kancellárjelöltje" - mondta Markus Söder.

Bejelentésével véget ért a testvérpártok között és a CDU-ban folytatott vita a kancellárjelölt személyéről.

A feladatra Armin Laschet és Markus Söder is jelentkezett. Ezt április 11-én, egy közös sajtóértekezleten jelentették be. Időközben a több mint hetven éve működő pártszövetség történetének egyik leghevesebb vitája zajlott le. A vita nem tartalmi kérdésekről szólt, hanem arról, hogy a választók hangulatát mutató felmérések és a CDU tagságában mutatkozó véleményáramlatok alapján melyik politikus vezetésével lehet sikeresebb a szövetség a szeptember 26-i Bundestag-választáson.

Markus Söder és CDU-s támogatói azzal érveltek, hogy a CSU-elnök országos választói támogatottsága nagyságrendekkel meghaladja Armin Lashetét. A CDU elnökének táborában azt hangsúlyozták, hogy a közvélemény változékony, és Armin Laschet 2017-ben is alacsony népszerűségi mutatókkal vágott neki az észak-rajna-vesztfáliai tartományi törvényhozási (Landtag-) választás kampányának, és vezetésével pártja mégis legyőzte az akkor hetedik éve kormányzó szociáldemokratákat (SPD).

A CDU választmánya végül egy kedd hajnalban tartott szavazáson 77,5 többséggel úgy foglalt állást, hogy elnökük legyen a testvérpártok közös jelöltje. A testület szavazati joggal rendelkező 46 tagja közül 31-en Armin Laschetre, 9-en Markus Söderre voksoltak. A titkos szavazáson hatan tartózkodtak.

A CSU elfogadja a döntést, és "harag nélkül és teljes erővel" támogatja a CDU vezetőjét

- jelentette ki Markus Söder pártja müncheni székházában tett sajtónyilatkozatában. Hozzátette, hogy az CDU/CSU szövetsége csak akkor lehet sikeres, ha egységes.

A CDU/CSU 2005 óta megszakítás nélkül az éppen aktuális kormánykoalíció legnagyobb tagja. A 2005-ös, a 2009-es, a 2013-as és a 2017-es Bundestag-választáson is a 2018-ban leköszönt CDU-elnök Angela Merkel vezetésével sikerült választói felhatalmazást szereznie a kormányalakításhoz.

  • Angela Merkel a pártelnöki munka lezárása óta a kormányfői feladatokra összpontosít, nem foglal állást nyilvánosan a CDU/CSU vitáiban és a törvényhozási ciklus végeztével visszavonul a politikából.
  • Pártja és a bajor testvérpárt szövetsége a választási győzelemre esélyes szereplők között utolsóként nevezte meg kormányfőjelöltjét.
  • Elsőként, még tavaly az SPD döntött, Olaf Scholz alkancellár-pénzügyminisztert indítják.
  • A Zöldeknél hétfőn jelentették be, hogy Annalena Baerbock társelnök a kancellárjelölt. Az 1980-ban alapított ökopárt először vág neki kancellárjelölttel a kampánynak.

A CDU/CSU országos választói támogatottsága a legutóbbi felmérések szerint 29-31 százalék között van. A második helyen a Zöldek állnak 20-23 százalékkal. A legutóbbi, 2017-es Bundestag-választáson a CDU/CSU a szavazatok 32,9 százalékát gyűjtötte össze, a Zöldek 8,9 százalékos eredménnyel az utolsó, ötödik helyen végeztek, és támogatottságuk azóta csaknem folyamatosan emelkedett.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×