INFORÁDIÓ
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella

nógrádi györgy

aréna

koronavírus

németország

választás

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter Világrend és Helmut Kohl volt német kancellár Aggodalom Európáért című könyve bemutatóján a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a Millenárison 2016. április 23-án.

Nógrádi György: eldöntheti a német választást, hogy ki mit csinál válságkezelés címén

A biztonságpolitikai szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélekedett, a Zöldek egyre több helyütt "lámpakoalíció" létrehozásával győzik le a korábban regnált CDU-t, ráadásul az őszi nagy választásokig már csak hagyományosan baloldali területeken lesznek választások, a jobboldal tehát nehéz helyzetben van.

Megegyeztek a német kormányerők, a CDU és a CSU a közös kancellárjelöltben, aki Armin Laschet, Észak-Rajna Westfália kormányfője lesz. Így "a kevésbé ismert jelölt győzött" Nógrádi György szerint.

Az InfoRádió Aréna című műsorában a biztonságpolitikai szakértő arra reagálva, hogy Markus Söder országos szinten népszerűbb lehet, azt mondta, az döntött, hogy a kormányon lévő pártok közül melyik országos.

"Tizenöt tartományban van CDU, egyben CSU. Utóbbinál most jelentős a kiábrándultság, hiszen abból indultak ki, hogy Södernek esélye van. Országos szinten sokkal-sokkal népszerűbb, mint Laschet" – nyomatékosította.

Szerinte ugyanakkor nyilvánvalóan "izgulnak, hogy Laschet ne legyen kancellár, bár ezt hivatalosan senki nem fogja kimondani". Ha viszont Laschet nem lesz kancellár, lesz "két óriási kérdés, amire nem lesz válasz":

  1. Meddig maradhat meg CDU-elnöknek?
  2. Meddig maradhat meg a talán legfontosabb német tartomány miniszterelnökének, ahol 2022-ben tartományi választás is lesz?

Mindenesetre Nógrádi György szerint a CSU azért fogadta el Armin Laschetet kancellárjelöltnek, "mert ő a nagytestvér".

Hogy az egyes politikusok népszerűségét mi határozza meg, arról azt mondta, egyrészt az ismertség, ami Laschet pártelnök felé billentette a mérleget, másrészt viszont az egyes cselekedetek, ezek közül egyet Nógrádi György ki is emelt.

"Söder meg mert csinálni olyan dolgokat, amelyeket addig senki: néhány napja bejelentette, hogy Bajorország rendel 2,5 millió Szputnyik vakcinát. Márpedig a szeptemberi választás fő témája, ahogy most kinéz, az oltás, a betegség, a Covid lesz."

Közben

Armin Laschet "nem csinált semmit" oltásügyben, ha "néhány kedves mondata volt", az sem volt koncepciózus

– húzta alá Nógrádi György.

"Ő rendkívül aranyos, joviális úr, de nem koncepciózus, mint például korábbi vetélytársa, Friedrich Merz. Nem véletlenül, hogy a pártelit nem volt hajlandó Merzet elfogadni" – mondta.

A járványkezeléssel kapcsolatban Nógrádi György még megjegyezte, a központosítás ellen minden járás tiltakozott.

"A német törvények most már azt mondják: ha három napon keresztül egy bizonyos szám fölött van a betegek száma, abban a pillanatban leállítják a boltokat, ennek kétszeresénél az iskolákat. Eddig Németországban, és ez szörnyű szám, 3 millió a betegek száma, 75-80 ezer a halottaké" – mutatott rá Nógrádi György.

Az ősszel esedékes "nagy" választásra visszatérve szót ejtett még az azt megelőző tartományi választási eredmények tanulságairól is. Úgy érzékeli,

a Zöldek egyre erősebbek, történetük során először állítanak saját kancellárjelöltet is.

"Ez pedig az erőviszonyokat alapvetően befolyásolja, részükről áttörés van: részint látni kell azt, hogy a zöld politika népszerű, és azt is, hogy a Trump-féle politika nagyon nekiment a zöldeknek, és ez nagyon felhozta őket. Egyre több tartományi kormányba kerülnek be Németországban, és néhány nappal ezelőtt a 73 éves Winfried Kretschmann Baden-Württembergben ronggyá verte a CDU-t, és itt nagyon fontos választás elé került; kivel fog össze?

  • Az eddigi szövetséges CDU-val, vagy
  • létrehozza az úgynevezett lámpakoalíciót,

amelyben ők a zöldek, a pirosak a szociáldemokraták, a sárgák a liberálisok."

Mint Nógrádi György elmondta, más tartományokban is előállt ugyanez a dilemma, ahol a zöldek nyertek, de összefogásra kényszerültek. Előbbi esetben veresége után – mint Nógrádi György folytatta – a CDU hirtelen előállt azzal, hogy ő környezetbarát.

Még Rajna-Pfalz tartomány helyzetét is leírta:

"A CDU-t nagyon megverték, és létrejött a lámpakoalíció, amely eddig is működött."

Elméletileg szerinte

a Zöldek a CDU-CSU-val is összefoghatnának, de

a jobboldal "megy lefelé", amit a Zöldek figyelembe vesznek.

Összességében szerinte a szeptemberi országos választásokig "lesz még tartományi választás", de csak a volt NDK területén, ahol a CDU általában gyenge, illetve Berlin területén.

"Meglátjuk, mi lesz. Berlin élén egy koncepciózus, szociáldemokrata polgármester áll, aki visszavonul. A CDU számára ezek nehéz helyzetek lesznek, mert nem azok a tartományok választanak őszig, ahol a párt hagyományosan erős."

Ismert, Angela Merkel német kancellár négy ciklus után az ősszel visszavonul.

Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Kapcsolódó hang

Nógrádi György a CDU-CSU-jelöltekről
 
Nógrádi György a Zöldekről
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018