eur:
393.02
usd:
366.37
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter Világrend és Helmut Kohl volt német kancellár Aggodalom Európáért című könyve bemutatóján a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a Millenárison 2016. április 23-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Nógrádi György: eldöntheti a német választást, hogy ki mit csinál válságkezelés címén

A biztonságpolitikai szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélekedett, a Zöldek egyre több helyütt "lámpakoalíció" létrehozásával győzik le a korábban regnált CDU-t, ráadásul az őszi nagy választásokig már csak hagyományosan baloldali területeken lesznek választások, a jobboldal tehát nehéz helyzetben van.

Megegyeztek a német kormányerők, a CDU és a CSU a közös kancellárjelöltben, aki Armin Laschet, Észak-Rajna Westfália kormányfője lesz. Így "a kevésbé ismert jelölt győzött" Nógrádi György szerint.

Az InfoRádió Aréna című műsorában a biztonságpolitikai szakértő arra reagálva, hogy Markus Söder országos szinten népszerűbb lehet, azt mondta, az döntött, hogy a kormányon lévő pártok közül melyik országos.

"Tizenöt tartományban van CDU, egyben CSU. Utóbbinál most jelentős a kiábrándultság, hiszen abból indultak ki, hogy Södernek esélye van. Országos szinten sokkal-sokkal népszerűbb, mint Laschet" – nyomatékosította.

Szerinte ugyanakkor nyilvánvalóan "izgulnak, hogy Laschet ne legyen kancellár, bár ezt hivatalosan senki nem fogja kimondani". Ha viszont Laschet nem lesz kancellár, lesz "két óriási kérdés, amire nem lesz válasz":

  1. Meddig maradhat meg CDU-elnöknek?
  2. Meddig maradhat meg a talán legfontosabb német tartomány miniszterelnökének, ahol 2022-ben tartományi választás is lesz?

Mindenesetre Nógrádi György szerint a CSU azért fogadta el Armin Laschetet kancellárjelöltnek, "mert ő a nagytestvér".

Hogy az egyes politikusok népszerűségét mi határozza meg, arról azt mondta, egyrészt az ismertség, ami Laschet pártelnök felé billentette a mérleget, másrészt viszont az egyes cselekedetek, ezek közül egyet Nógrádi György ki is emelt.

"Söder meg mert csinálni olyan dolgokat, amelyeket addig senki: néhány napja bejelentette, hogy Bajorország rendel 2,5 millió Szputnyik vakcinát. Márpedig a szeptemberi választás fő témája, ahogy most kinéz, az oltás, a betegség, a Covid lesz."

Közben

Armin Laschet "nem csinált semmit" oltásügyben, ha "néhány kedves mondata volt", az sem volt koncepciózus

– húzta alá Nógrádi György.

"Ő rendkívül aranyos, joviális úr, de nem koncepciózus, mint például korábbi vetélytársa, Friedrich Merz. Nem véletlenül, hogy a pártelit nem volt hajlandó Merzet elfogadni" – mondta.

A járványkezeléssel kapcsolatban Nógrádi György még megjegyezte, a központosítás ellen minden járás tiltakozott.

"A német törvények most már azt mondják: ha három napon keresztül egy bizonyos szám fölött van a betegek száma, abban a pillanatban leállítják a boltokat, ennek kétszeresénél az iskolákat. Eddig Németországban, és ez szörnyű szám, 3 millió a betegek száma, 75-80 ezer a halottaké" – mutatott rá Nógrádi György.

Az ősszel esedékes "nagy" választásra visszatérve szót ejtett még az azt megelőző tartományi választási eredmények tanulságairól is. Úgy érzékeli,

a Zöldek egyre erősebbek, történetük során először állítanak saját kancellárjelöltet is.

"Ez pedig az erőviszonyokat alapvetően befolyásolja, részükről áttörés van: részint látni kell azt, hogy a zöld politika népszerű, és azt is, hogy a Trump-féle politika nagyon nekiment a zöldeknek, és ez nagyon felhozta őket. Egyre több tartományi kormányba kerülnek be Németországban, és néhány nappal ezelőtt a 73 éves Winfried Kretschmann Baden-Württembergben ronggyá verte a CDU-t, és itt nagyon fontos választás elé került; kivel fog össze?

  • Az eddigi szövetséges CDU-val, vagy
  • létrehozza az úgynevezett lámpakoalíciót,

amelyben ők a zöldek, a pirosak a szociáldemokraták, a sárgák a liberálisok."

Mint Nógrádi György elmondta, más tartományokban is előállt ugyanez a dilemma, ahol a zöldek nyertek, de összefogásra kényszerültek. Előbbi esetben veresége után – mint Nógrádi György folytatta – a CDU hirtelen előállt azzal, hogy ő környezetbarát.

Még Rajna-Pfalz tartomány helyzetét is leírta:

"A CDU-t nagyon megverték, és létrejött a lámpakoalíció, amely eddig is működött."

Elméletileg szerinte

a Zöldek a CDU-CSU-val is összefoghatnának, de

a jobboldal "megy lefelé", amit a Zöldek figyelembe vesznek.

Összességében szerinte a szeptemberi országos választásokig "lesz még tartományi választás", de csak a volt NDK területén, ahol a CDU általában gyenge, illetve Berlin területén.

"Meglátjuk, mi lesz. Berlin élén egy koncepciózus, szociáldemokrata polgármester áll, aki visszavonul. A CDU számára ezek nehéz helyzetek lesznek, mert nem azok a tartományok választanak őszig, ahol a párt hagyományosan erős."

Ismert, Angela Merkel német kancellár négy ciklus után az ősszel visszavonul.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×