eur:
392.77
usd:
365.89
bux:
66551.08
2024. április 26. péntek Ervin
Jair Bolsonaro brazil elnök szájmaszkban távozik az Alvorada elnöki rezidenciáról Brazíliavárosban 2020. május 26-án. A 65 éves Bolsonaro 2020. július 7-én bejelentette, hogy pozitív lett a koronavírustesztje.
Nyitókép: MTI/EPA-EFE/Joedson Alves

Kreatív tiltakozás fogadta a vírustagadó brazil elnök tévébeszédét

A brazil hatóságok közlése szerint az országban egy nap alatt 3251 halálos áldozatot követelt a járvány, ami minden eddiginél magasabb napi veszteség.

Jair Bolsonaro elnök az este televíziós beszédben vette védelmébe kormányának a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedéseit, és az oltási kampány felgyorsítását ígérte, beszédét azonban országszerte edényzörgetős tiltakozások fogadták.

A rekord magasságú halálozási adat rámutat a Brazíliában kialakult újabb fertőzési hullámra, amelyet egyelőre nem képesek megfékezni a hatóságok, egyebek közt az oltási kampány nehézkes beindulása és a járványügyi korlátozások össze-visszasága miatt, ami a kórházak végletesen túlterhelését eredményezi.

Bolsonaro elnök, aki számos ízben megkérdőjelezte a járvány súlyosságát, kétségeit hangoztatta a védőoltásokkal kapcsolatban és megtámadta a szövetségi államok és helyi hatóságok önálló korlátozó intézkedéseit, rövid beszédében kijelentette, hogy kormánya egyszer sem késlekedett meghozni a világjárvány megfékezéséhez szükséges intézkedéseket, s azt ígérte, hogy 2021-et az oltások évévé teszi.

Brazília a járvány által leginkább sújtott országok egyike, csak az Egyesült Államokban több a fertőzöttek és a halálesetek száma. A 210 millió lakosú latin-amerikai országban keddre egy nap alatt 49 293 új fertőzöttet találtak, ezzel a járvány kezdete óta 12 047 526-re emelkedett a számuk.

A lakosság kedd este Brazília számos városában edényzörgetős tiltakozással fejezte ki haragját, amiért az elnök halovány teljesítményt mutat a mostanára már csaknem 300 ezer (295 425) ember életét kioltó járvány kezelésében.

Előzőleg a nap folyamán Bolsonaro feleskette új egészségügyi miniszterét, Marcelo Queirogát, aki már a negyedik ezen a poszton a Covid-járvány kezdete óta. A hónap közepén kinevezett szívgyógyász Eduardo Pazuello tábornokot váltja.

Pazuello mindkét elődje amiatt mondott le, hogy összetűzésbe került az elnökkel, annak a járvánnyal kapcsolatos nézetei miatt.

Bolsonaro nemzetközi ismertségre tett szert azzal, hogy mindent elkövetett a járvány miatt hozott helyi korlátozó intézkedések visszavonása érdekében, érvénytelenítette a kötelező maszkviselésre vonatkozó rendeleteket és hatásosságukban nem bizonyított gyógyszerek szedésére biztatott.

Az elnök kedden újabb vereséget szenvedett, miután a legfelsőbb bíróság elutasította fellebbezését néhány tagállamnak a gazdaságot korlátozó járványügyi intézkedésével szemben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×