eur:
393.78
usd:
365.35
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Ferenc pápa misét pontifikál a vatikáni Szent Péter-bazilikában karácsony szentestéjén, 2020. december 24-én. A járványügyi korlátozások miatt a hétezer hívőt befogadni képes bazilikában csak mintegy kétszázan vehettek részt a misén.
Nyitókép: Vincenzo Pinto

Fontos módosítást jelentett be Ferenc pápa

Az eddig többnyire férfiaknak fenntartott liturgikus szolgálatokat a nők számára is intézményesítette Ferenc pápa a kánonjog saját kezdeményezésű módosításával.

Ferenc pápa a kánonjog 230. cikkének egyetlen paragrafusát változtatta meg, intézményesítve a világi nők részvételét a lektori és akolitusi szolgálatban. Liturgikus szolgálatokról van szó: a pápai intézkedéssel a nők a liturgikus összejövetelek alkalmával szentírási szakaszokat olvashatnak fel, valamint a papnak vagy diakónusnak segítséget nyújthatnak az oltárszolgálatban.

A kánonjog szövegében eddig csak férfiak szerepeltek, de a gyakorlatban püspöki engedéllyel a nők is végezhettek liturgikus szolgálatot. A jogi módosítással a nők liturgikus szolgálatvégzését az egyház egészében "stabilan és intézményesen" bevezették - hangoztatta Angelo Lameri atya, a római Pápai Lateráni Egyetem liturgia professzora a sajtónak továbbított magyarázatában.

Úgy vélte, hogy a pápai intézkedés a hetvenes években kezdődött hosszú folyamat eredménye. Hozzátette, hogy a nők liturgikus szolgálatának lefektetését nem lehet egyszerűen azzal elintézni, hogy a pápa "előléptette" a nőket, de nem is jelent nyitást a nők diakónusi vagy papi szolgálata felé. Az intézkedés a világiak szerepének elismerése és megbecsülése az egyházban - szögezte le Angelo Lameri.

A nők liturgikus szolgálatvégzésének jelentőségére az Amazonas térségéről 2019-ben tartott püspöki szinódus mutatott rá, megoldást sürgetve a rendkívüli paphiánnyal küzdő egyházmegyékben.

A kánonjogi módosítást Ferenc pápa úgynevezett motu proprio, vagyis saját kezdeményezésre kiadott dokumentummal rendelte el. Ferenc pápa levelet is mellékelt hozzá Luis Ladaria Ferrer bíborosnak, a Hittani Kongregáció prefektusának, teológiai szempontból is indokolva döntését.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×