eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels,com

Háromszor annyi helikopterpénzt öntenek a lakosságra az USA-ban

Az amerikai képviselőház nagy többséggel, a demokraták szinte egyöntetű támogatása mellett elfogadta hétfőn a Donald Trump leköszönő elnök követelésének is eleget tevő javaslatot.

Az indítvány szerint hatszázról kétezer dollárra nő az az összeg, amelyet a gazdaságélénkítő elképzelések jegyében közvetlenül megkap minden egyes amerikai állampolgár a koronavírus-járvány okozta terhek enyhítésére.

A jogszabályt az ehhez szükséges kétharmados többséggel, 275 szavazattal fogadták el 134 ellenszavazat mellett. A helyzet annyiban szokatlan, hogy a leköszönő elnök politikai ellenlábasai, a demokraták szinte egyként mellette szavaztak, míg az ellenzők között 130-an Trump republikánus párttársai voltak. A republikánusok közül 44-en szavaztak a demokratákkal együtt igennel.

Az előzményekhez tartozik, hogy Trump vasárnap, néhány nap halogatás után mégis aláírta a kormányzati intézmények 2021-es finanszírozásáról szóló, jelentős gazdaságélénkítő intézkedéseket tartalmazó törvényt, elhárítva ezzel a kormányzat év végi részleges leállásának veszélyét. Trump a múlt kedden még azzal fenyegetőzött, hogy nem írja alá a büdzsét, és követelte a többi között, hogy a koronavírus-járvány okozta terhek enyhítésére - a gazdaságélénkítés jegyében - minden egyes állampolgárnak 2000 dollárt juttassanak a törvénycsomagban szereplő 600 dollár helyett. Trump végül úgy írta alá a büdzsét, hogy nem szerepelt benne a közvetlen juttatások növelése, de ragaszkodott ahhoz, hogy a kongresszus a költségvetés aláírása után külön fogadjon el erről jogszabályt.

A demokraták már azelőtt akarták növelni a közvetlen kifizetésék összegét, hogy Trump ezzel a kezdeményezéssel állt volna elő, ezért a képviselőház hétfői ülésén támogatták a jogszabályt, gyakorlatilag eleget téve az elnök kérésének. Elemzők szerint azonban

egyáltalán nem biztos, hogy a republikánus többségű szenátus is eleget tesz a leköszönő elnök akaratának.

Az Egyesült Államok mind a fertőzöttek, mind pedig a koronavírus okozta halálesetek számát illetően az első helyen áll a világon. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem legfrissebb összesítése szerint a járvány kezdete óta 19,3 millión kapták el a koronavírust, és 334 ezren haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×