eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Az Európai Unió Bíróságának, a Curiának a luxembourgi tárgyalóterme 2020. december 1-jén, amikor elkezdik tárgyalni az Európai Bizottság által Lengyelország ellen indított kötelezettségszegési eljárás keretében az igazságszolgáltatásra vonatkozó, 2020. február 14-én hatályba lépett lengyel szabályozások ügyét.
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Öt EU-tagállam is Lengyelország ellen érvelt az Európai Bíróság előtt

Belgium, Dánia, Finnország, Hollandia és Svédország is az európai bizottsági keresettel egyetértő álláspontot ismertetett a lengyel bírósági reform kapcsán zajló európai bírósági perben.

A keddi luxembourgi tárgyalási napról, amely az első volt a lengyel bírók felügyeletére tavaly létrehozott úgynevezett fegyelmi tanács elfogadhatóságáról, a brüsszeli Politico számolt be.

A lengyel legfelső bíróság mellett működő fegyelmi tanács létrehozását januárban véglegesítette a lengyel parlament, azzal, hogy a testület célja a bírók működésének ellenőrzése és téves döntés vagy hatáskörtúllépés esetén a szankcionálásuk. Ez utóbbi körébe tartozhat az érintett bíró felfüggesztése, esetleg pozíciójából történő elmozdítása, vagy fizetésének csökkentése.

Az Európa Tanács jogi tanácsadó testülete, a Velencei Bizottság már a törvény előkészítési szakaszában úgy vélte, hogy az új testület alááshatja a lengyel igazságszolgáltatás függetlenségét. Az Európai Bizottság előbb „aggodalmának” adott hangot – mert a fejlemény „helyrehozhatatlan károkat” okozhat a lengyel igazságszolgáltatásban –, majd utóbb az Európai Bírósághoz fordult, kérve egyúttal, hogy a luxembourgi testület szólítsa fel a lengyel kormányt a törvény végrehajtásának felfüggesztésére addig, amíg az EU bírósága meghozza döntését. Utóbbi idén áprilisban valóban ilyen jellegű kéréssel fordult Varsóhoz.

A luxembourgi bírák az eljárás egy korábbi szakaszában a lengyel legfelső bírósághoz utalták annak eldöntését, vajon az új testület tagjainak kinevezése mentes lehet-e politikai befolyástól (azaz szavatolható-e az igazságszolgáltatás függetlensége). A lengyel testület januárban megkérdőjelezte a fegyelmi testületi tagok kinevezésének a pártatlanságát azon az alapon, hogy erre a lengyel Országos Bírói Tanács javaslata alapján kerül sor, amelynek tagjait viszont a mindenkori pártpolitikai többség által uralt lengyel parlament nevezi ki. Cserébe az Országos Bírói Tanács „politikai alapú” „törvénytelen beavatkozásnak” minősítette a lengyel legfelső bírák állásfoglalását, Mateusz Morawiecki miniszterelnök pedig a lengyel alkotmánybírósághoz fordult az ügyben.

A mindezek nyomán most folyó luxembourgi európai bírósági perben – amelyet formálisan az Európai Bizottság kezdeményezett – a lengyel álláspontot védő Anna Dalkowska igazságügyi miniszterhelyettes azzal érvelt, hogy a fegyelmi tanács szükséges annak szavatolására, hogy a bírók „ne érezzék magukat törvények felett állónak”. Dalkowska egyúttal azzal vádolta a bizottságot és a perben felsorakozó öt tagállamot, hogy jogi érvek helyett „politikai nyilatkozatokkal” operálnak.

Ez utóbbiak kitartottak azon véleményük mellett, hogy az adott körülmények között felálló és működő fegyelmi tanács alááshatja a lengyel igazságszolgáltatás függetlenségét. Külön nehezményezték, hogy dacára az Európai Bíróság áprilisi kérésének, a testület működését nem függesztették fel, sőt, a múlt hónapban ennek döntése nyomán megvonták a bírói mentességet a lengyel kormánnyal szemben kritikus véleményt megfogalmazó Igor Tuleya varsói bírótól. Egy korábbi alkalommal azért került lengyel bíró a testület bírálatának kereszttüzébe, mert EU-joganyagra hivatkozva akart eljárni.

Anna Dalkowska a vádakra azzal válaszolt, hogy „nyilvánvaló törvénysértések” esetén a bírók elszámoltathatóak kell hogy legyenek.

A perben, amit nagy nemzetközi figyelem követ, tekintettel a Lengyelország ellen folyamatban lévő – úgynevezett 7. cikk szerinti – jogállamisági eljárásra, a jövő év folyamán várható ítélet Luxembourgban.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×