INFORÁDIÓ 
2021. január 21. csütörtök
Ágnes

ausztria

koronavírus

vakcina

sebastian kurz

Sebastian Kurz osztrák kancellár védőmaszkban plexiüvegfal mögött egy bécsi sajtóértekezleten 2020. november 14-én. Itt a koronavírus-járvány miatt újabb korlátozó intézkedéseket jelentettek be: egész napra kiterjesztik a kijárási korlátozást, továbbá bezárnak és digitális oktatásra állnak át az iskolák, valamint csak a létfontosságú árucikkekkel kereskedő üzletek maradhatnak nyitva.

Új részletek az osztrák tömeges tesztelésről

Infostart / MTI

A teljes zárlat alóli lazítási tervet Sebastian Kurz kancellár a jövő hétre ígérte.

Az osztrák kancellár bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt meghirdetett tömeges tesztelést a nyugati tartományokban, Vorarlbergben, Tirolban és Salzburgban kezdik meg december elején. A három tartomány kiválasztásáról azt mondta, hogy mind a magasabb napi esetszámok, mind a lebonyolítás könnyebbsége ezt indokolja.

Megerősítette, hogy elsőként a pedagógusokat és rendőröket tesztelik, a részvétel nem kötelező, de remélik, minél többen élnek a lehetőséggel. Kurz kijelentette, tudja, hogy

a tesztelés nem "általános gyógyír", és csak egy "pillanatfelvétel",

éppen ezért azt tervezik, hogy nem egyértelmű eredmény esetén akár többször is megismétlik. Céljuk, hogy lokalizálják a tünetmentes megbetegedéseket, és ezek felderítésével megszakítsák a fertőzési láncolatokat.

A kormányülésen bejelentették, hogy a kabinet a többi tartománnyal is megegyezett már a tömeges tesztelésről, jelenleg ezek időpontjáról és a lebonyolításról folynak az egyeztetések. A kancellár hangsúlyozta, mekkora munkát, szervezést és logisztikai tehertételt jelent ez mindazon hivataloknak, szervezeteknek és minden egyes embernek, akik ebben részt vesznek, és egyúttal köszönetét fejezte ki az együttműködésükért.

Kiemelte: belátható időn belül hozzáférhető lesz az oltóanyag, mely a járvány legyőzésének legfontosabb eszköze.

Januárban megkezdődhet az oltás, első lépésben a különösen veszélyeztetett csoportok körében.

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter erről azt mondta, hogy ugyan az oltás nem lesz kötelező, de mindenképpen szeretnék elérni az 50 százalékos átoltottságot. Hozzátette, még vitatott kérdés, hogy ez elegendő-e az úgynevezett nyájimmunitáshoz, több szakértő ugyanis inkább a 60-70 százalékos lakossági átoltottságot látná célravezetőnek.

Kurz jövő hétre ígérte a szigorú zárlat alóli lazítási tervet.

Ausztriában november 17. óta van érvényben a 24 órás kijárási korlátozás, amelynek értelmében az iskolák, üzletek, éttermek, kulturális és szabadidős létesítmények zárva tartanak, csak az alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok és a gyógyszertárak lehetnek nyitva, és mindez előreláthatóan december 6-áig tart. A kormány - a járvány alakulásától függően - a jövő héten dönt a zárlat teljes vagy részleges feloldásáról, annyi azonban biztosnak látszik, hogy elsőként az iskolák és a kereskedelmi egységek nyithatnak majd újra ki.

Nyitókép: MTI/AP/Ronald Zak
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018