eur:
394.05
usd:
365.66
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Forrás: Székely Nemzeti Tanács, Facebook

Túlélte a román bírósági eljárást a gyergyószentmiklósi Városháza felirat

Nagy győzelmet ünnepelhetnek a székelyföldi településen.

Gyergyószentmiklós az első székelyföldi település, mely pereskedés útján megvédte a polgármesteri hivatala homlokzatán szereplő Városháza feliratot - közölte csütörtökön blogján Árus Zsolt, a pereskedés jogi hátterét biztosító Székely Figyelő Alapítvány elnöke.

A Bukaresti Táblabíróság által egy hete kimondott jogerős ítélet kivonatát a romániai bíróságok portálja is közölte. Az ügyben ítélkező bírói testület elfogadta a védelem kifogását, és az elsőfokú ítéletet felülbírálva megállapította, hogy a felperes Méltóságért Európában Polgári Egyesületnek (ADEC) nem fűződik érdeke az ügyhöz, és érdemi vizsgálat nélkül elutasította a felirat eltávolítását kérő keresetet.

Amint Árus Zsolt felidézte: az ADEC öt évvel ezelőtt indította el az első pereit a polgármesteri hivatalok homlokzatára felírt városháza, községháza feliratok ellen arra hivatkozva, hogy a román "primariának" nem a "községháza", vagy "városháza" hanem a "polgármesteri hivatal" a pontos fordítása. Szerinte a községháza illetve városháza szó a magyar közigazgatásra emlékeztet, ezért nem kívánatos.

A magyar szimbólumok és feliratok ellen hadakozó egyesület hasonló perek tucatjait indította székelyföldi önkormányzatok ellen. Az önkormányzatok a perek során egyfelől a szótárra hivatkoztak, amelyben szinonimaként szerepel a polgármesteri hivatal és a városháza vagy községháza szó, másfelől arra, hogy a középületek bejárata mellett a román törvények által megszabott felirat is megtalálható. A pereket az önkormányzatok elveszítették, de olyan önkormányzat is akadt, amelyik még a per előtt eleget tett az egyesület felszólításának, és eltávolította a kifogásolt feliratot.

Árus Zsolt úgy ítélte meg, hogy a bírósági gyakorlat megváltozásához az is hozzájárulhatott, hogy egy törvénymódosítás következtében a pereket 2018 óta immár nem a székelyföldi bíróságok, hanem a feljelentő egyesület címe szerint illetékes bukaresti bíróságok tárgyalják. A jogvédő szerint az ítélet biztatás lehet a székelyföldi önkormányzatok számára, hogy érdemes pereskedni a magyar szimbólumokért és a magyar feliratokért.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×