eur:
394.35
usd:
371.39
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozók történelmi zászlókkal vonulnak Minszkben 2020. szeptember 20-án. Az augusztus 9-i elnökválasztás tüntetéshullámot váltott ki Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint Aljakszander Lukasenka fehérorosz elnök csalással győzött.
Nyitókép: MTI/AP/TUT.by

Új választást követel az EBESZ Fehéroroszországban

Ne fogadják el az EBESZ-tagállamok az augusztus 9-i választás eredményt, írjanak ki új választásokat nemzetközi felügyelet mellett és vonják felelősségre a kínzásokban részt vevőket – áll az EBESZ fehéroroszországi jelentésében. Az ellenzék felszólította a hadsereget az átállásra.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) tagállamai ne ismerjék el az augusztusi fehéroroszországi elnökválasztás eredményét, és tartsanak új választásokat az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) felügyeletével – javasolja jelentésében Wolfgang Benedek osztrák jogászprofesszor, az EBESZ jelentéstevője az úgynevezett moszkvai mechanizmus keretében.

A jelentést, amelynek egy példánya a TASZSZ orosz hírügynökség birtokába jutott, az EBESZ állandó tanácsának csütörtöki bécsi zárt ülésén mutatták be.

"Ajánlás az EBESZ tagállamok számára: ne ismerjék el a 2020. augusztus 9-i elnökválasztás eredményét, kérjék újabb választás megtartását az EBESZ normái szerint, az ODIHR és más nemzetközi megfigyelők részvételével, folytassák az erőfeszítéseket párbeszéd létrehozásához minden fehérorosz fél között, és vegyenek részt az emberi jogoknak az elnökválasztással kapcsolatos megsértése ügyében folytatandó nemzetközi vizsgálatban" – áll a dokumentumban.

A jelentés szerint elengedhetetlen a segítségnyújtás Fehéroroszország számára az új elnökválasztás előkészítéséhez, valamint annak megfigyelése, hogy tiszteletben tartják-e az emberi jogok, a demokrácia és a jog elsődlegességét.

A jelentés emellett azt ajánlja a nemzetközi közösségnek, hogy hozzon létre egy független nemzetközi testületet, igazságügyi orvos szakértők bevonásával az elnökválasztás kapcsán elkövetett jogsértések kivizsgálására.

Még ezt is írják:

"Lehetőség szerint felelősségre kell vonni azokat, akik a fehéroroszországi rendvédelmi szervek tagjai, illetve a vezetők közül bűnösek kínzásokban és embertelen bánásmódban"
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×