eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor
Kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án. Svájcban eddig 8547 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak és 118-an vesztették életüket.
Nyitókép: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse

Új vírusmutáció szaladt körbe Európában

Spanyolország észak-keleti részéből indult, a nyaralók pedig hazavitték.

A koronavírus egy új mutációja felelős a megbetegedések többségéért több európai országban. A variáns a spanyol mezőgazdasági dolgozóktól terjedt szét gyors ütemben Európában a nyár óta. Az Egyesült Királyságban már az esetek több mint 80 százalékánál kimutatták – írja kutatások alapján a Financial Times, a cikket a Portfolio szemlézte.

A nemzetközi tudósokból álló csapat a mutációt 20A.EU1-nek nevezte el. Úgy vélik, az európai elterjedésben nagy szerepük volt azoknak, akik a nyáron Spanyolországban töltötték szabadságukat, nem tartották be a távolságtartási elveket, majd hazatértek. Nagy arányban mutatták ki a variánst Írországban, Svájcban és Franciaországban is.

A terjedés alapján a nyáron érvényeben lévő megelőző intézkedések gyakran nem voltak elég hatékonyak – mondta Emma Hodcroft genetikus, a Bázeli Egyetem munkatársa. Kiemelte azt is, hogy

a vizsgált mutáció a Sars-Cov-2 egyik korábbi verziójához sem hasonlít, mert jóval gyorsabban terjedt el.

A kutatók további vizsgálatokat végeznek, hogy megfejtsék a variáns gyors terjedésének titkát.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
A közel-keleti konfliktusból is könnyen lehet világháború - mondta Menczer Tamás

"A közel-keleti konfliktusból is könnyen lehet világháború" - mondta Menczer Tamás

Magyarország békéjének, biztonságának és békepártiságának megőrzése folyamatos küzdelem - jelentette ki a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, amelyben a közel-keleti háború veszélyeiről is beszélt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 14. 19:06
×
×
×
×