INFORÁDIÓ
2021. április 20. kedd
Tivadar

petíció

nemzeti kisebbség

kisebbség

aláírás

Résztvevők Székelyföld területi autonómiájáért tartott marosvásárhelyi tüntetésen a székely szabadság napján, 2019. március 10-én.

Pesty László: "kispados" országokról is összejöhet még a kellő számú aláírás

A nemzeti régiók európai uniós védelméért zajló akcióból már csak bő egy hét van hátra. Még mindig négy országra várnak a kezdeményezők.

Négy országból még kellenek aláírások a nemzeti régiók védelmében indított kezdeményezés sikeréért, de november 7-ig ez teljesülhet – mondta az InfoRádióban Pesty László, az Írdalá.hu kampányfőnöke.

A népszerű zenész, Lovasi András is aláírta a kezdeményezést.

"Nagyon fontos, hogy a kisebbségek európai helyzetén bőven volna mit javítani, ennek nagyon fontos része volna az, hogy ezeket az autonómiatörekvéseket támogassuk."

Az aláírásgyűjtés első ütemében ugyan az online térben több mint egymillió uniós állampolgár támogatta a kezdeményezést, de csak három országban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában sikerült elérni a jogszabályban meghatározott szintet.

A székely petíció viszont csak akkor lesz érvényes és eredményes, ha ez november 7-ig további négy országban teljesül

– mondta Pesty László.

"A Kárpát-medence magyarságának jelentős része bekapcsolódott a kartontáblával való üzengetésbe, az államtitkártól a hajléktalanig nagyon sokan gyártották a táblákat, rajta, hogy "sign it Europe", ezzel akarjuk kipipálni a hátra lévő négy országot."

Az Írdalá.hu kampányfőnöke hozzátette, hogy sikeresnek tűnik az akció.

"Először tíz nappal ezelőtt a spanyolországi aláírásszám kezdett emelkedni nagyon eredményesen, utána mozdult meg a belgiumi vallon közösség, a következő eredmény Horvátországban fog mutatkozni, már csak az a kérdés, hogy az utolsó 10 nap milyen újdonságot hoz. Litvánia, Lettország, Észtország fontos célországunk, esetleg Szlovéniában lesz még eredmény, a kispadon pedig ül még Írország, Svédország és Ausztria. Ezek közül fog kikerülni 4-5 ország, ahol meglesz a kellő számú aláírás."

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke korábban így foglalta össze az InfoRádiónak, hogy mikor lesz sikeres a kezdeményezésük.

"Akkor lehet győztesnek tekinteni az ügyet, ha az EU kohéziós politikája érdemben megváltozik, igazságosabb lesz, a nemzetiségi régiók hozzáférhetnek a regionális strukturális kohéziós alapokhoz és minden más forráshoz."

Izsák Balázs hozzátett: ez sokkal több, mint pénzösszegek elosztása.

Nyitókép: MTI/Boda L. Gergely

Kapcsolódó hang

"Írd alá!" - Lovasi András, Pesty László, Izsák Balázs
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018