INFORÁDIÓ 
2020. november 26. csütörtök
Virág

elnökválasztás

joe biden

donald trump

álhír

egyesült államok

Az újraválasztásáért induló republikánus Donald Trump elnök (j) és demokrata párti kihívója, Joe Biden (b) második, és egyben utolsó elnökjelölti vitája a Belmont Egyetemen, Nashville-ben 2020. október 22-én. Az elnökválasztást november 3-án tartják.

Donald Trump vagy Joe Biden? Eltérő eredmények az USA-ban, a világban és Magyarországon

Infostart

A megkérdezett 24 ország többségében többen szavaznának Joe Bidenre, mint Donald Trumpra az amerikai elnökválasztáson – derül ki az Ipsos legfrissebb kutatásából, amiből az is látszik, sokakat aggasztanak az álhírek. A Lounge Group felmérése szerint a magyarok a jelenlegi elnök újabb győzelmét valószínűsítik.

Ha az Egyesült Államokon kívül 24 más ország lakosai is szavazhatnának közelgő amerikai elnökválasztáson, akkor 48 százalékuk Joe Biden volt alelnökre tenné a voksát, míg 17 százalék a hivatalban lévő Donald Trumpot választaná. Az Ipsos globális tanácsadói felméréséből, amelyet több mint 18 500 felnőtt töltött ki szeptember 25. és október 9. között, az is kiolvasható: az Egyesült Államokon kívül átlagosan 39 százalék véli úgy, hogy Biden nyer, és 27 százalék szerint pedig Trump.

Forrás: Ipsos
Forrás: Ipsos

Joe Biden kontra Donald Trump

Az Ipsos felmérése szerint világszerte a megkérdezettek 48 százalék Joe Bidenre szavazna, 17 százalék Donald Trumpra, 26 százalék nem tud dönteni, míg 9 százalék válaszolt a kérdésre.

A demokraták jelölte hat országban (Svédországban, Belgiumban, Mexikóban, Németországban, Hollandiában és Kanadában) legalább 50 százalékponttal, 10 másik országban pedig 30–49 ponttal vezet republikánus ellenfelével szemben. Kizárólag Lengyelországban és Oroszországban egyenlő, vagy múlja fölül Trump támogatása Bidenét.

A 24 ország eredményeit átlagolva Biden 31 ponttal vezet (48 százalék) Trumppal szemben (17 százalék). Megjegyzik, a 2016-os elnökválasztást megelőzően végzett hasonló Ipsos-felmérés szerint a világ polgárai többségében Hilary Clintont, a demokraták jelöltjét részesítette előnyben. 22 országban – leszámítva az Egyesült Államokat – átlagosan 58 százalék szavazott volna Clintonra, míg Trumpra csak 12 százalék.

Akitől a győzelmet várja a világ

Az Egyesült Államokon kívüli országok – pártreferenciától függetlenül – 39 százaléka Bident várja győztesnek, míg 27 százaléka Turmpot, 28 százalék nem tudja, 6 százalék pedig nem nyilatkozott.

A volt alelnök győzelme a legszélesebb körben Mexikóban (51 százalék) és Dél-Koreában (50 százalék) várt, míg Trumpé Lengyelországban (41 százalék) és Indiában (35 százalék)

Az Egyesült Államokon kívüli országok állampolgárai a közelgő választás tisztaságának legnagyobb veszélyét a hamis hírek terjesztésében látják (35 százalék), amit egyben a saját országuk következő nagy választásain is komoly kockázatnak tartanak.

Nyitókép: Jim Bourg
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018