INFORÁDIÓ 
2020. október 29. csütörtök
Nárcisz

románia

választás

önkormányzati

Soós Zoltán független polgármesterjelölt nyilatkozik, miután leadta szavazatát a marosvásárhelyi 63-as szavazókörzetben 2020. szeptember 27-én. Romániában ezen a napon tartják az önkormányzati választásokat, amelyen polgármestereket, helyi tanácsosokat, megyei elnököt és megyei tanácsosokat választanak a következő 4 évre.

Önkormányzati választások zajlanak vasárnap Romániában

Infostart / MTI

Egyfordulós önkormányzati választásokat rendeznek vasárnap Romániában, hogy a szavazópolgárok eldönthessék, kire bízzák az ország több mint 3100 településének és 41 megyéjének a vezetését.

A 45 ezer önkormányzati tisztségre több mint negyedmillió jelölt pályázik, közülük több mint tízezren a magyar pártok színeiben.

Mindenhol megválasztják a polgármestert, valamint a települési önkormányzati testület és a megyei tanács tagjait, illetve a megyei tanács elnökét. Bukarestben mind a hat kerület élére polgármestert és kerületi tanácsot, a főváros élére pedig képviselőtestületet és főpolgármestert választanak.

Romániában harmadszor választanak önkormányzatokat egyfordulós rendszerben, ami azt jelenti, hogy az a polgármester-jelölt, illetve megyei tanácselnök-jelölt nyeri el a tisztséget, aki a legtöbb szavazatot kapja, függetlenül attól, hogy megszerezte-e a voksok legalább felét.

A koronavírus-járvány miatt idén a hatóságok egészségügyi óvintézkedéseket is bevezettek, ugyanakkor igyekeznek megnyugtatni az embereket, hogy ezek betartásával a szavazás nem növeli a fertőzés kockázatát. A voksolás eredménye így elsősorban a részvételi arányokon múlhat.

A szavazókörök mindenütt helyi idő szerint 7-21 (magyar idő szerint 6-20) óra között tartanak nyitva.

Nyitókép: Soós Zoltán független polgármesterjelölt nyilatkozik, miután leadta szavazatát Marosvásárhelyen 2020. szeptember 27-én. MTI/Kiss Gábor
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018