eur:
395.06
usd:
370.89
bux:
65061.15
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Milliós büntetést is kaphat, aki nem hord maszkot Szlovéniában

Horvátországban és Szlovéniában is csökkent a hétvégén az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma - derült ki a válságstábok jelentéséből. S

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 117-tel nőtt, és elérte a 12 041-et az azonosított koronavírusos fertőzöttek száma. Vasárnap még 225 esetről számoltak be, ugyanakkor az elmúlt héten az új fertőzöttek napi száma többször is meghaladta a háromszázat.

Vasárnap három új haláleset történt, így a járvány horvátországi halálos áldozatainak száma 201-re nőtt. A betegek közül 307-en vannak kórházban, közülük 19-en lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív betegek száma 2614, és 8819-en vannak hatósági karanténban.

Horvátországban szigorú biztonsági intézkedések mellett közel 460 ezer általános és középiskolás diák, valamint 65 ezer pedagógus számára kezdődött meg hétfőn a tanév.

Három modell szerint folyik az oktatás.

  • Az A modell szerint a járványügyi előírások betartása mellett mindenki jár iskolába,
  • a B modell kombinált tantermi és digitális oktatást,
  • a D modell pedig kizárólag online oktatást ír elő.

Horvátországban az A modell szerint kezdődött a tanév, ugyanakkor néhány tanintézmény két hét online oktatásra állt át, mert több pedagógus és iskolai dolgozó fertőződött meg a vírussal, vagy hatósági házi karanténban van.

Szájmaszk viselése csak abban az esetben kötelező, ha az intézmények nem tudják biztosítani a kötelező 1,5-2 méteres távolságtartás feltételeit az osztálytermekben. Az általános iskolák alsó tagozataiban ugyanakkor sem a tanítóknak, sem a gyerekeknek nem kell maszkot hordaniuk. Több tanintézmény azonban úgy döntött: a tanítóknak viselniük kell a védőfelszerelést. A diákoknak mindvégig az osztálytermekben kell maradniuk, csak kísérettel mehetnek ki a mosdóba, a szünetekben is a tanteremben kell tartózkodniuk, és étkezniük is ott kell.

A hétvégén több mint háromezren tüntettek Zágráb főterén a kormány járványügyi intézkedései miatt.

A demonstrálók nem viseltek maszkot, és nem tartották be a távolságtartás szabályait. A Szabadság Fesztivál néven hirdetett demonstráció szervezői szerint a válságstáb által hozott intézkedések nem voltak összhangban a vírus okozta valós veszéllyel. Bár valóban vannak emberek, akik megfertőződnek a vírussal, és néhányuknál súlyosabb a betegség lefolyása, de ezek száma és jellege nem indokolja azokat az intézkedéseket, amelyekkel a válságstáb korlátozza az állampolgári szabadságot és emberi jogokat - hangoztatták.

A szomszédos Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint vasárnap 25-tel 3190-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Szombaton még 43 új esetről számoltak be. Nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 135 maradt. A diagnosztizált betegek közül 26-an vannak kórházban, és közülük négyet ápolnak intenzív osztályon. Az aktív betegek száma 525.

Péntektől a kormány döntése szerint kötelező a szájmaszkviselés minden nyilvános zárt térben, és a szabálysértőket 400-tól 4000 euróig, azaz 140 ezertől 1,4 millió forintig terjedő pénzbírsággal sújthatják az ellenőrök.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×