eur:
393.41
usd:
367.54
bux:
67190.87
2024. április 26. péntek Ervin
Nejlonzacskóval a fején utazik a villamoson egy védőmaszkos férfi Prágában 2020. április 23-án, a koronavírus-járvány idején. Csehországban a járványhelyzet javulása miatt 2020. április 24-től feloldják a március közepén bevezetett, a szabad mozgást korlátozó intézkedéseket.
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Koronavírus - Rendkívüli nyugdíjkiegészítést kapnak a nyugdíjasok Csehországban

Rendkívüli 5000 koronás (67 500 forint) nyugdíjkiegészítést kapnak decemberben a cseh nyugdíjasok. A két kormánykoalíciós párt, az ANO és a CSSD megállapodásáról Andrej Babis kormányfő és Jan Hamácek első kormányfőhelyettes pénteken délután közösen tájékoztatták a közvéleményt.

Hamácek kijelentette: a kormány ezzel a juttatással szeretné támogatni a nyugdíjasokat, akiket a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett áremelkedések jobban sújtottak, mint a dolgozókat. Míg országos szinten éves összehasonlításban a vásárlói kosár árindexe 3,4 százalékkal emelkedett, addig a nyugdíjasok speciális vasárlói kosara 3,9 százalékkal lett drágább.

Az ellenzéki pártok a kormánykoalíció döntését populizmusnak és a szavazók megvásárlásának minősítették.

Babis újságíróknak azt mondta, hogy az egyszeri juttatás értéke mintegy 15 milliárd koronát (202,5 milliárd forint) tesz ki, a kormánykoalíció számításai szerint az idei költségvetésben megvan erre a megfelelő keret.

Csehországban jelenleg mintegy 2,41 millió személy kap öregségi, és 419 ezer rokkantsági nyugdíjat.

"Javaslatunk nem korrupció, nem az idősek szavazatainak a megvásárlására szolgál" - utasította vissza az ellenzéki bírálatokat a cseh kormányfő.

Jana Malácová szociáldemokrata munkaügyi és népjóléti miniszter szerint a nyugdíjasokat a társadalom többségénél jóval nagyobb mértékben érintették negatívan a koronavírus-járvány következményei, ezért a nekik nyújtott rendkívüli kormányzati támogatás megalapozott.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×