eur:
394.49
usd:
370.06
bux:
65336.21
2024. április 23. kedd Béla
2019. december 12-én Brüsszelben készített kép Phil Hoganről, az Európai Unió kereskedelmi biztosáról. Hogan 2020. augusztus 26-án bejelentette lemondását a járványügyi előírások - hazájában, Írországban történt – megsértése miatt. Hogan a korlátozások ellenére részt vett az ír parlament golfegyesületének rendezvényén, amely nem felelt meg az egészségügyi előírásoknak.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Távozik tisztségéből az Európai Unió kereskedelmi biztosa

Phil Hogan a járványügyi előírások - hazájában, Írországban történt - megsértése miatt döntött így.

Phil Hogan szerda este jelentette be, hogy benyújtotta lemondását. "Egyre világosabbá vált, hogy a nemrég Írországban tett látogatásomat övező vita akadályozza uniós biztosi tevékenységemet, és aláásná munkámat az előttünk álló kulcsfontosságú hónapokban" - olvasható állásfoglalásában. Nem sokkal korábban Peter Power, Hogan kabinetfőnöke erősítette meg az erről szóló sajtóértesüléseket a dpa német hírügynökségnek Brüsszelben.

Korábban az ír kabinet elhatárolódott Phil Hogantől, amiért a korlátozások dacára részt vett az ír parlament golfegyesületének rendezvényén, amely nem felelt meg az egészségügyi előírásoknak.

Az ír egészségügyi minisztérium emellett azt veti Hogan szemére, hogy a beutazását követően Írországban tett útjaival további járványügyi intézkedéseket, így vesztegzárra vonatkozó előírásokat is megszegett. A kereszténydemokrata Fine Gael 60 éves politikusától az Európai Bizottság elnöke további magyarázatot követelt hétfőn a viselkedését illetően. Ursula von der Leyen szóvivője szerdán este azonban nem nyilatkozott az ügyben.

Hogan vasárnap nyilvánosságra hozott közleményében ismételten bocsánatot kért azért, hogy augusztus 17-én részt vett a kifogásolt rendezvényen. Hogan december 1-je óta látta el a kereskedelmi biztos hivatalát.

Múlt pénteken Dara Calleary ír mezőgazdasági miniszter már beadta lemondását, mert részt vett a mintegy nyolcvanfős rendezvényen. Az ír kabinet csütörtökön fogadott el új korlátozó intézkedéseket, miszerint az esküvőket, istentiszteleteket és egyes kulturális eseményeket leszámítva, legfeljebb hat főben maximalizálták a beltéri rendezvények résztvevőinek számát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×