eur:
394.3
usd:
370.31
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Carrie Lam hongkongi kormányzó sajtóértekezletet tart Hongkongban 2020. június 30-án. A kínai Országos Népi Gyűlés állandó bizottsága megszavazta a Hongkongra vonatkozó, széles körű bírálatokat kiváltó nemzetbiztonsági törvényt, amely várhatóan július 1-jén lép hatályba. A kormányzó kitért a törvénnyel kapcsolatos újságírói kérdések megválaszolása elől.
Nyitókép: MTI/AP/Vincent Ju

Washington szankciókkal sújtotta Hongkong vezetőjét és egyes tisztségviselőit

Az amerikai kormányzat szankciókkal sújtotta Hongkong vezetőjét és egyes tisztségviselőit - jelentette be pénteken az amerikai pénzügyminisztérium.

A büntető intézkedések Carrie Lamot, a kínai különleges közigazgatási terület vezetőjét és 11 hongkongi, illetve kínai tisztségviselőt sújtanak a nemrégiben bevezetett nemzetbiztonsági törvény miatt.

"Az Egyesült Államok Hongkong népe mellett áll" - olvasható a Steven Mnuchin pénzügyminiszter által aláírt közleményben, amely hangsúlyozza, hogy az amerikai kormányzat minden eszközét és felhatalmazását felhasználja, hogy felelősségre vonja azokat, akik aláássák Hongkong autonómiáját.

A közlemény szerint Carrie Lam "közvetlenül felelős a szabadság és a demokratikus folyamatok elfojtását célzó kínai politika megvalósításáért". A Pekingben elfogadott nemzetbiztonsági törvény ugyanis - a közleményben is kifejtett amerikai álláspont szerint - megteremtette minden, Peking által "barátságtalannak" tartott egyén és sajtótermék cenzúrázásának lehetőségét.

A szankciók Carrie Lam mellett sújtják még Chris Tang hongkongi rendőrfőnököt, John Lee biztonsági vezetőt és a Kínai Kommunista Párt, valamint a kínai kormány több vezető tisztségviselőjét. A büntető intézkedések értelmében befagyasztják az érintettek esetleges amerikai vagyonát és megtiltják amerikai állampolgároknak és intézményeknek, hogy üzleti kapcsolatokat létesítsenek velük.

Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×