INFORÁDIÓ 
2020. november 23. hétfő
Kelemen, Klementina

kína

vatikán

hackertámadás

Menekíti a katolikus egyház mindenét, amije csak van - Hongkongból

Menekíti a katolikus egyház mindenét, amije csak van - Hongkongból

Infostart / MTI

Internetes támadás áldozata lett a Vatikán, ezért kellett súlyos döntést hozni.

A szentszéki diplomácia átszállított a Vatikánba minden dokumentumot Hongkongban működő képviseletéről - jelentette az olasz sajtó csütörtökön, miután amerikai források közlése szerint kínai hekkerek törték fel a katolikus egyház hongkongi intézményének számítógépes rendszerét.

A Corriere della Sera olasz napilap kínai tudósítója megerősítette az információt, miszerint

"kínai kémek" jutottak be a szentszéki diplomácia hongkongi képviseletének számítógépes rendszerébe.

A Holy See Study Mission nevű intézmény a Kína területén lévő katolikus egyházmegyékkel tartja a kapcsolatot.

Az "informatikai csali" egy email volt, amely a szentszéki államtitkárság fejléces leveleként érkezett Edgar Pena Parra érsek aláírásával. Az érsek üzenete Pietro Parolin szentszéki államtitkár nevében részvétét fejezte ki egy kínai püspök halála miatt.

A hekkertámadást elsőként a Recorded Future amerikai kiberbiztonsági cég jelezte a sajtón keresztül, és a trójai falóként felhasznált emailt a RedDelta nevű csoporthoz kötötte, amelynek szálai a Corriere szerint

a kínai titkosszolgálathoz

vezetnek. A Corriere megjegyezte, hogy a hekkercsoport megszerezhetett egy eredeti vatikáni levelet vagy hamisította azt.

A pekingi külügyminisztérium szóvivője korábban úgy reagált a hírre, hogy Kína a kiberbiztonság védelmezője. Hozzátette, hogy feltételezések helyett tényekkel kell alátámasztani a vádakat.

A Corriere hangsúlyozta, hogy a Vatikán rég gyanút fogott, és a szentszéki diplomácia már tavaly nyáron kiürítette a Hongkongban működő képviselete archívumát. Az évtizedek alatt felhalmozódott bizalmas dokumentumokat először a Fülöp-szigetekre, majd onnan a Vatikánba szállították. A Vatikán attól tartott, hogy a kínai hatóságok lefoglalják vagy megsemmisítik őket - írta az olasz napilap.

Az újság szerint a Vatikán és Kína közötti bizalmat a 2018-ban aláírt megállapodás sem növelte. A megállapodás, melynek részletes tartalmát nem hozták nyilvánosságra, a püspökök kinevezésére vonatkozik, vagyis Kína elfogadta, hogy az ázsiai ország püspökeit a katolikus egyház nevezi ki, és ezért cserébe a Vatikán elismerte a korábban Peking által kinevezett püspököket. A megállapodás szeptemberben jár le, a felek külön bejelentés nélkül meghosszabbíthatják hatályát.

Nyitókép: Pexels
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018