INFORÁDIÓ
2021. május 6. csütörtök
Frida, Ivett

horvátország

hdz

parlamenti választás

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök, miután voksolt egy zágrábi szavazóhelyiségben 2020. július 5-én, az előrehozott parlamenti választások napján.

Horvátország választott - Megkapja a támogatást a parlamenti többséghez a győztes HDZ

Infostart / MTI

A párttal eddig is kormánykoalícióban lévő liberális Horvát Néppárt (HNS), valamint a Reformisták és a kisebbségi képviselők támogatásának köszönhetően megvan a parlamenti többség - jelentette be Twitter-oldalán Marko Milic kormányszóvivő.

A vasárnapi parlamenti választások eredményének közel százszázalékos feldolgozottsága alapján a Horvát Demokratikus Közösség a diaszpóra képviselőivel együtt 69 mandátumot szerzett. A győztes pártot támogatásáról biztosították a kisebbségi képviselők (8 mandátum), valamint a HNS és a Reformisták (1-1 mandátum), és velük együtt 79 fős többsége lesz a 151 fős horvát száborban - közölte a szóvivő.

Közben lemondott posztjáró a vesztes Szociáldemokrata Párt elnöke. Davor Bernardic a párton belüli választásokig Zlatko Komadina, az SDP alelnöke veszi át ideiglenesen a párt vezetését.

Davor Bernardic, a horvát Szociáldemokrata Párt elnöke (k) a sajtó képviselőinek nyilatkozik Zágrábban 2020. július 5-én, miután nyilvánosságra hozták az előrehozott parlamenti választások eredményét. Július 6-án, pártja választási veresége után rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy lemond a vezetésről, és nem indul a pártelnöki tisztségért.
MTI/EPA/Daniel Kasap
Davor Bernardic, a horvát Szociáldemokrata Párt elnöke (k) a sajtó képviselőinek nyilatkozik Zágrábban 2020. július 5-én, miután nyilvánosságra hozták az előrehozott parlamenti választások eredményét. Július 6-án, pártja választási veresége után rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy lemond a vezetésről, és nem indul a pártelnöki tisztségért. MTI/EPA/Daniel Kasap

A szociáldemokraták statútuma szerint a parlamenti választások után legfeljebb 150 napon belül össze kell hívni a tisztújító közgyűlést. Bernardic jelezte, hogy nem kíván részt venni a kampányban, és a pártelnökjelöltekről sem nyilatkozott. Újságírói kérdésre válaszolva, hogy ki a felelős pártja választási vereségéért, elmondta: mindig az elnököt terheli a felelősség. "Mint ahogy korábban is mondtam, nem hibáztatok senkit. Az állampolgárok választottak" - fogalmazott, majd köszönetet mondott mindenkinek, aki elment szavazni. Hozzátette: bár elmegy az új összetételű parlament alakuló ülésére, még nem tudja, hogy képviselő marad-e.

Nyitókép: MTI/AP
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018