eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Donald Trump amerikai elnök az időskorú amerikai állampolgárok helyzetével kapcsolatos kerekasztal-beszélgetésen vesz részt a washingtoni Fehér Házban 2020. június 15-én, a koronavírus-járvány idején.
Nyitókép: MTI/EPA/The New York Times/Doug Mills

Magyarics Tamás: nagy kérdés, hogy Biden mennyire fog behódolni a baloldalnak

Nem tudni, Donald Trump amerikai elnök tudhatott-e az amerikai katonák életéért állítólagosan vérdíjat fizető orosz kémek ügyéről. Az oroszok és a tálibok is tagadnak, de sokak szerint kérdéses az is, hogy az elnök elolvassa-e egyáltalán a titkos jelentéseket - mondta az InfoRádiónak Magyarics Tamás Amerika-szakértő.

Donald Trump azt állítja, hogy nem tudott az Afganisztánban szolgáló amerikai katonák megöléséért vérdíjat ajánló orosz kémek ügyéről. Másrészt azt állítják, hogy igaz, hogy erről külön nem tájékoztatták, de a titkosszolgálatok által összeállított napi tájékoztatóban, ami az elnök napi első olvasmánya kellene legyen, volt erről szó - mondta az InfoRádióban Magyarics Tamás Amerika-szakértő. Hozzátette: "mit tudnának csinálni, az oroszok és a tálibok is tagadják a történteket".

"Általában a külpolitikai kérdések meglehetősen csekély szerepet játszanak az amerikai választók döntő többségénél" - jegyezte meg a szakértő azzal kapcsolatban, lehet-e az ügynek hatása az idei elnökválasztási küzdelemre. Felidézte azt is, hogy Donald Trump 2016-ban sem volt túl népszerű a saját pártján, és főleg a párteliten belül.

"Nyilvánvalóan úgy gondolják, hogy az elnöknek egyre rosszabbak az újraválasztási esélyei, és az ő politikája a Republikánus Pártot egyfajta zsákutcába viszi, a nagyon megosztó retorikával és a különböző botrányaival"

- írta le az aktuális helyzetet a szakértő. Meglátása szerint sokan úgy gondolják, hogy Donald Trump elég sokat árt a Republikánus Pártnak is, nemcsak a saját elnökjelölti esélyeinek, de magával ránt majd kongresszusi képviselői és szenátorjelölteket is.

"Amerikában többek szerint elég lenne Joe Bidennek hátradőlni és egy kávét kérni.

Ha Biden nem követ el nagy hibát, akkor elég jó esélyei vannak,

mert a másik oldalon Trump egyfajta elszabadult hajóágyúként működik, és időnként a saját kampánycsapata sem tudja, mit kezdjen az elnök tweetjeivel" - mondta Magyarics Tamás. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy Biden hajlamos arra, hogy meglehetősen kétértelmű dolgokat mondjon, és elsősorban eléggé kontrollált helyzetekben lép fel a nyilvánosság előtt, amikor is előre megírt szövegeket olvas fel - amit értelemszerűen nem mindig lehet kivitelezni. A szakértő szerint Trump sokkal impulzívabb, ami 2016-ban bejött.

Ehhez képest Biden mérsékeltnek számít jelen pillanatban. "De a Demokrata Pártot nagyon erős nyomás alatt tartja a baloldal, a progresszívak, és nagy kérdés az, hogy Biden mennyire fog behódolni nekik a megválasztása érdekében" - mondta Magyarics Tamás. Hozzátéve, hogy már eddig is sok politikai kezdeményezést vett át a párt balszárnyától, hihetetlen forrásigénnyel, amelyeket kizárólag jelentős adóemeléssel lehet előteremteni. Adóemeléssel kampányolni pedig általában vesztes pozíciót jelent. "Ha ezeket a buktatókat valahogyan kikerüli Joe Biden, majd arra számítva, hogy Donald Trump még több hibát követ el a kampány során, és ő fegyelmezetten megpróbál ott maradni, ahol jelen pillanatban van, akkor az valószínűleg be fog jönni. Bár még hónapok vannak a választásokig" - vélte Magyarics Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×