INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 30. szerda
Jeromos

scott morrison

ausztrália

kibertámadás

Scott Morrison ausztrál miniszterelnököt ábrázoló falfestmény a Melbourne-től keletre fekvő Tottenhamben 2020. január 7-én. Morrisont számos bírálat érte azért, mert kormánya nem kezeli megfelelően a katasztrófát, valamint azért, mert a politikus decemberben, épp a tűzvész közepén Hawaiira ment nyaralni a családjával. Az október óta tomboló bozót- és erdőtüzek miatt emberek tízezreit kell kimenteni Ausztrália délkeleti térségéből. Ausztrália-szerte 5,9 millió hektárnyi földterület égett le, 21 ember meghalt és több mint ezerkétszáz ház vált a lángok martalékává.

XXI. századi hadüzenetet kapott Ausztrália

Infostart / MTI

Maga Scott Morrison kormányfő tett bejelentést arról: kibertámadás érte az országot.

Egy meg nem nevezett ország részéről kifinomult kibertámadás érte Ausztráliát az elmúlt hónapokban, és a támadások intenzitása az elmúlt időszakban fokozódott - jelentette be pénteken Canberrában Scott Morrison ausztrál kormányfő.

A támadások a kormányzatot, az államigazgatást, az ország politikai szereplőit, közszolgáltatásait és kulcsfontosságú infrastruktúráját is célba vették. "A támadás léptéke és célpontjai alapján tudtuk megállapítani, hogy egy kifinomult állami szereplő követte el őket" - szögezte le Morrison.

Az ausztrál miniszterelnök elmondta, hogy

nincs a világon túl sok olyan ország, amely képes ilyen támadást végrehajtani,

de a canberrai vezetés nem fogja megnevezni, hogy melyik idegen hatalom állhat a támadás mögött.

Linda Reynolds ausztrál védelmi miniszter elmondta, a jelek arra utalnak, hogy a támadóknak nem sikerült jelentős mennyiségű adathoz hozzáférniük.

Az ausztrál hatóságok márciusban azt állapították meg, hogy az ausztrál parlament ellen tavaly intézett hackertámadás mögött Kína állt. Ezt a kormány hivatalosan nem jelentette be, Peking pedig tagadta, hogy köze lett volna a támadáshoz.

Kína a közelmúltban azért orrolt meg Ausztráliára, mert a miniszterelnök nemzetközi vizsgálatot sürgetett a Kínából indult koronavírus-járvány kínai kezelésével kapcsolatban.

Nyitókép: James Ross
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018