eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Vendégek egy stockholmi kerthelyiségben 2020. április 22-én, a koronavírus-járvány idején. Svédországban egyáltalán nem vezettek be kijárási tilalmat a koronavírus-járvány elleni védekezésül.
Nyitókép: MTI/AP/TT Hírügynökség/Anders Wiklund

Svédországban rekordszámú új fertőzöttet azonosítottak az utóbbi 24 órában

A svéd hatóságok a koronavírus-tesztek fokozott végzésével magyarázzák a megugró számokat. Ismét erősödik a koronavírus-járvány a Balkánon, miután az országok enyhítettek a fertőzés terjedését fékező intézkedéseken.

Svédországban 1417 esettel 48 288-ra gyarapodott az igazolt fertőzöttek száma. Az illetékes hatóság a kimutatott esetek rendkívüli növekedését a koronavírus-tesztek fokozott végzésével magyarázta.

Ezzel ugyanis olyan emberek szervezetében is kimutatták a vírust, akiknél csak enyhe tünetek jelentkeztek.

A több mint 10 milliós országban az elhunytak száma az utóbbi 24 órában 19-cel 4814-re emelkedett, ez lakosságarányosan kirívó az észak-európai államok között.

Svédország különutas politikáját sokan bírálták: míg Európa nagy része egy időre bezárkózott, a skandináv országban a 16 év alatti diákok továbbra is iskolába jártak, a kávézók, az éttermek és az üzletek is nyitva tartottak. Mindazonáltal a svéd kormány felszólította az embereket az utazások elhalasztására, hangsúlyozta a társadalmi távolságtartás fontosságát, továbbá betiltotta az 50 főnél népesebb rendezvényeket.

Ismét erősödik járvány a Balkánon

A fertőzöttek száma azután ugrott meg hogy az országok enyhítettek a fertőzés terjedését fékező intézkedéseken.

Bosznia, Észak-Macedónia és Albánia hatóságai nyomatékkal felszólították a lakosságot, hogy tartsa be a fertőzés elleni intézkedéseket.

Szerbia elnöke, Aleksandar Vucic csütörtökön bejelentette, hogy pártja - a Szerb Haladó Párt - nem tart tömeggyűléseket a június 21-re tervezett parlamenti választás előtt, nehogy a rendezvényekkel lendületet adjon a betegség terjedésének. Szerbia igen szigorú korlátozásokat vezetett be márciusban a járvány ellen, amelyeket azonban már csaknem teljesen feloldott. Fokozatosan engedélyezte a tömeggyűléseket a védőtávolság megtartásának, maszkok viselésének megkövetelése nélkül. Szerdán húszezren voltak egy labdarúgó-mérkőzésen, és a 7 milliós lakosú ország 71 új, bizonyítottan koronavírus-fertőzöttről adott hírt. Június elsején ugyanakkor csupán 18 új fertőzöttet jegyeztek fel.

Boszniában is hirtelen emelkedni kezdett a fertőzések száma, főként Szarajevóban. Csaknem 60 új esetet jelentettek szerdáról csütörtökre.

Észak-Macedóniában szerdán heten haltak meg a fertőzés miatt, egy hónap óta a legtöbben. A 2,1 millió lakosú országban eddig 3364-en fertőződtek meg bizonyítottan koronavírussal, közülük 164-en haltak meg. Az egészségügyi hatóság szerint a halálesetszám újbóli emelkedésének és a járvány újraerősödésének oka, hogy három hete vallási ünnepre tömegek gyűltek össze.

Albániában csütörtökre 44 új fertőzést jegyeztek fel egy nap alatt, ami a járvány kezdete óta a legnagyobb emelkedés. Az ország bő két hete lazított a korlátozásokon. Bár a tömeges összejövetelek továbbra is tiltottak, sokan nem törődnek ezzel, és a hatósági szorgalmazás ellenére csak nagyon kevesen viselnek maszkot és kesztyűt. Albániában eddig 1385-en fertőződtek meg bizonyítottan koronavírustól, és 35-en haltak bele.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×