eur:
387.63
usd:
359.95
bux:
69201.95
2024. május 10. péntek Ármin, Pálma
Védőmaszkot viselő nő halad el az Európai Bizottság épülete előtt Brüsszelben 2020. április 14-én. A koronavírus-járvány megfékezése érdekében Belgiumban április 19-től kijárási korlátozásokat vezetnek be.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Hétfőtől nyitná ki a határokat Brüsszel

Az Európai Bizottság felkérte az európai uniós tagállamok kormányait, hogy június 15-től kivétel nélkül oldják fel a koronavírus-járvány miatt bevezetett határzárakat az EU-n belül.

A brüsszeli testület július elsejétől javasolja az unión kívüli országokból az EU-ba érkezőkre vonatkozó utazási korlátozások részleges és fokozatos megszüntetését.

Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, hogy

az unión kívüli országok közül többnek az egészségügyi helyzete továbbra sem stabil,

így a bizottság ebben a szakaszban nem javasolja az utazási korlátozások teljes megszüntetését. Nyomatékosította, hogy az utazási korlátozások feloldásának mindenképpen fokozatosan kell megtörténnie, és a folyamatnak uniós szinten összehangoltnak kell lennie.

Elmondása szerint a bizottság a tagállamokkal együttműködve objektív feltételeken alapuló listát készít olyan országokról, ahonnan engedélyezni fogja a beutazásokat. A feltételek a járványügyi helyzetet, a távolságtartási szabályok betarthatóságát veszik figyelembe. Hangsúlyozta: a határnyitásnak kölcsönös alapon kell működnie.

"A nyugat-balkáni országok, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Montenegró, Észak-Macedónia és Szerbia valószínűsíthetően a listán lesz, mivel ezekben az államokban a járványügyi helyzet hasonló, mint az EU-ban, sőt akár jobbnak is mondható" - mondta Johansson.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
Megindulhatott az offenzíva Ukrajna második legnagyobb városa ellen, felpörgött az orosz hadigépezet – Híreink az orosz–ukrán háborúról pénteken

Megindulhatott az offenzíva Ukrajna második legnagyobb városa ellen, felpörgött az orosz hadigépezet – Híreink az orosz–ukrán háborúról pénteken

Pénteken arról érkeznek jelentések, hogy az orosz erők átlépték a határt Harkiv megyénél, és Ukrajna második legnépesebb városa, Harkiv felé tartanak. Ukrajna régóta számít egy ilyen támadásra, az utóbbi időben Oroszország egyre hevesebben ágyúzta a várost. Ukrán drónok csaptak le a Kalugai területen, egy olajfinomítóban tűz ütött ki. Orosz közlések szerint Moszkvától délre, valamint a Brjanszki és a Belgorodi területen is ukrán drónokat lőtt le a légvédelem. A brit védelmi minisztérium hírszerzési jelentése szerint márciusról áprilisra jelentősen növekedett az orosz támadások száma Kelet-Ukrajnában, Csasziv Jarnál 200 százalékos növekedés volt. Csütörtökön megtartották Moszkvában a Győzelem napi katonai parádét, amely ezúttal is szerényre sikeredett. Vlagyimir Putyin Mihail Misusztyin eddigi kormányfőt javasolja továbbra is miniszterelnöknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×